(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Μια επίσκεψη της Κοινοτοπίας στα Τρίκαλα – Αφετηρία για σκέψεις

Ανακαλώντας στις μνήμες μας δράσεις της Κοινο_Τοπίας www.koinotopia.gr (Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού) που δε σας έχουμε κοινοποιήσει και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα βιώματά μας σας μεταφέρουμε σήμερα νοερά σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε πριν 2 χρόνια τέτοιες μέρες στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Ήταν μια επίσκεψη γνωριμίας στο Δήμο Τρικκαίων και την ευρύτερη περιοχή αλλά και μια ευκαιρία για να μάθουμε πως ο Δήμος αλλά και ο Δήμαρχος τους Δημήτρης Παπαστεργίου κατέχουν μια περίοπτη θέση στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Ελλάδας.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι αλήθεια είχαν μια θετική άποψη για τα Τρίκαλα από αυτά που είχαν ακούσει. Γνωρίζοντας όμως από κοντά την πόλη, τους κατοίκους αλλά και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους και την επιθυμία τους να δουν και αυτοί κάποια στιγμή την πόλη τους κάπως έτσι.

Ενδεικτικά η περιήγηση στα Τρίκαλα περιελάμβανε γνωριμία με την παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι όπου και τα αρχοντικά του Δίκου, του Βλατσάκη και του Σιμή, το διάβα του ποταμού Ληθαίου από την πόλη, το Ασκληπιείο Τρίκκης, τη μεταλλική Κεντρική γέφυρα του 1886, το κάστρο με το ρολόι, τα Οθωμανικά λουτρά, το Μουσείο Τσιτσάνη, τη Δωροθέα Σχολή, το Κουρσούμ Τζαμί έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Σινάν στα μέσα του 16ου αι. το πάρκο Ματσόπουλου όπου και ο μεγαλύτερος σε όγκο παλιός νερόμυλος της Ελλάδος (βιομηχανικό και τεχνολογικό μνημείο του 19ου αι.), το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής του 17ου αι. και την Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης.

Μια σημαντική στιγμή της επίσκεψης ήταν όμως η γνωριμία με τους ιθύνοντες του Δήμου και τις πολιτικές που αυτοί ακολουθούν με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε πολλούς τομείς, όπως και η ξενάγηση από παράγοντες του Δήμου Τρικκαίων στις υποδομές του.

Αρχικώς ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ Γιάννης Κωτούλας υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες με την Κοινο_Τοπία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο όπου τους ενημέρωσε για τις δράσεις του Δήμου. Στην ευρεία και ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε προσεγγίστηκαν θέματα τεχνολογίας, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, μετακίνησης, σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων παροχής υπηρεσιών από το Δήμο και περιγραφή δεδομένων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Θανάσης Μιχαλάκης παρουσίασε το προφίλ του Δήμου στα πεδία της προαγωγής του πολιτισμού, της οικονομικής διαχείρισης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Λάππας και ο τ. αντιδήμαρχος Ηλίας Παπανικολάου έκαναν μια γενική παρουσίαση στις πολιτικές του Δήμου Τρικκαίων για τη βιώσιμη κινητικότητα ενώ ο Βασίλης Αδάμος από την Ομάδα Εθελοντών αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των πολιτών. Ολοκληρώνοντας την ιδιαίτερη αυτή επίσκεψη οι συμμετέχοντες της οργάνωσης ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το control room του Smart Trikala.