Η κα Σοφία Νικολάου και η “Nanterre”

«Πράγματι όμως αποφάσισε όπως φαίνεται να αφήσει πίσω του την εγκληματική του δράση και να σπουδάσει στο ΕΚΠΑ όπου μάλιστα οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές»

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από δηλώσεις της Σοφίας Νικολάου Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αναφέρονται στην υπόθεση του καταδικασμένου – φυλακισμένου Βασίλη Δημάκη.

Η κυρία Γενική Γραμματέας φαίνεται ότι επιβεβαιώνει και χαιρετίζει – ως οφείλει- την αλλαγή κατεύθυνσης ενός πολίτη από την διαδρομή του στο έγκλημα στην πορεία της επανένταξης στην κοινωνία.

Στην πράξη όμως έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα επέβαλε η υποκριτική- όπως αποδείχθηκε- δήλωσή της.

Τον μετήγαγε από τον Κορυδαλλό στα Γρεβενά και του στέρησε γενικά την δυνατότητα του να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις, με εξαιρετικές επιδόσεις, πανεπιστημιακές σπουδές του.

Αποδείχθηκε ότι η κα Νικολάου όχι μόνο ακολουθεί πρακτική απολύτως αντίθετη με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές αντιλήψεις αντεγκληματικής πολιτικής αλλά αγνόησε με κυνισμό τις παρακλήσεις- κραυγές τόσο των συμφοιτητών του όσο και των Πανεπιστημιακών του δασκάλων να του επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του για μια καινούργια ζωή.

Ο Βασίλης Δημάκης που, όντας φυλακισμένος, τελείωσε το Γενικό Εσπερινό Λύκειο Πατρών στην Πλατεία Βουδ με βαθμολογία 19,9 αναγκάστηκε να ξεκινήσει τρίτη απεργία πείνας ώστε να καταφέρει να «πείσει» την κα Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να του επιτρέψει να συνεχίσει τις σπουδές του.

Διαβάζω στο βιογραφικό της κα Νικολάου ότι μετά την Νομική της Αθήνας «συνέχισε τις σπουδές της το 2001 στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris Χ – Nanterre της Γαλλίας»

Και ότι «παίζει ένθερμα τένις».

Ο Βασίλης Δημάκης δεν στάθηκε τυχερός. / Η κα Γενική Γραμματέας αν το ίδιο «ένθερμα» είχε προσπαθήσει έστω και λίγο να νιώσει την ανθρωποκεντρική αύρα που αποπνέει το Πανεπιστήμιο απ’ όπου ξεκίνησε ο Μάης του ΄68 θα τον είχε αντιμετωπίσει διαφορετικά.

 

Γιώργος  Β. Μάρκου

Δικηγόρος

D.E.A στην Εγκληματολογία

Στο Paris X – Nanterre