(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Με το 70% του δυναμικού τους λειτουργούν τα καταστήματα Εστίασης – Αυτοψία από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας για την τήρηση των μέτρων

Με τη νευρικότητα και την ανασφάλεια του «πρωτάρη» άνοιξαν στην Πάτρα, οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, καθώς οι λεπτομέρειες του ΦΕΚ που περιγράφουν τους όρους λειτουργίας μετά την καραντίνα του κορονοϊού, είναι πολλές και κρύβουν παγίδες.
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, δήλωσε ότι η ηεπαναλειτουργία των επιχειρήσεων της εστίασης, είχε πολλά στοιχεία, από το άνοιγμα της πρώτης φοράς, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η διακοπή λειτουργίας του κλάδου, λόγω του κορονοϊού.
Η κίνηση στα καφέ του κέντρου ήταν ικανοποιητική, αλλά στις συνοικίες της Πάτρας, φάνηκε το κενό που άφησαν πίσω τους, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που έχουν φύγει από την πόλη και αποτελούσαν μια ζωογόνο δύναμη της τοπικής οικονομίας, κάτι που θα φανεί περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως, για τον ΣΚΕΑΝΑ αυτή τη στιγμή, είναι η αδυναμία αδειοδότησης των 350 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Ηδη επιδόθηκαν δύο πρόστιμα σε επιχειρήσεις που τοποθέτησαν ξαπλώστρες ενώ σε μια περίπτωση, υπήρξε και σύλληψη.
Όπως τόνισε ο Σπύρος Στεργίου, στο δήμο υπάρχει μόνο μια υπάλληλος που θα πρέπει να εγκρίνει τις άδειες για όλα αυτά τα καταστήματα, ενώ αμέσως μετά, θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της και η Κτηματική Υπηρεσία.
Στο κέντρο της Πάτρας, υπήρχε κίνηση, αλλά στο πρόσωπο των καταστηματαρχών, θα έλεγε κανείς, ότι επικρατούσε το άγχος παρά τα χαμόγελα. Ο επιχειρηματίας της εστίασης Γιώργος Κούλης εξήγησε γιατί: «Νοιώθουμε σαν να ξανανοίγουμε για πρώτη φορά τα μαγαζιά μας. Κι αυτό γιατί είμαστε συνέχεια με την μεζούρα στο χέρι, μην τυχόν και υπερβεί κάποιος τα όρια που έχουν τεθεί από τις υγειονομικές αρχές, μη λείψουν αντισηπτικά μαντηλάκια από κάποιο τραπέζι, οτιδήποτε».
Πάντως, ήδη βγήκε στο κέντρο της Πάτρας κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας, όπου έκανε αυτοψία για την τήρηση των μέτρων και σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε ότι η εστίαση ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τα προβλεπόμενα.
Προς το παρόν, όπου διαπιστώνονται παρεκκλίσεις από το ΦΕΚ, θα γίνονται συστάσεις, αλλά μετά από την πάροδο της περιόδου προσαρμογής, θα βεβαιώνονται και «τσουχτερά» πρόστιμα.

Σε γενικές γραμμές, τα καταστήματα λειτουργούν στο 70% του δυναμικού τους, γεγονός που ικανοποιεί τους επιχειρηματίες. Το μόνο που τους προβληματίζει είναι πως θα λειτουργούν τα εσωτερικά μπαρ των καταστημάτων, γιατί στην εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε, δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση. Το προσωπικό, υποβάλλεται σε υποχρεωτική θερμομέτρηση πριν ξεκινήσει βάρδια, αλλά και όποιος πελάτης το ζητήσει.