ΕΤΕπ: «Πράσινο φως» στο πακέτο στήριξης για τις ΜμΕ – Στοχευμένη ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες τους,

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε το πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο από την πλευρά του είχε εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Απριλίου, μετά από πρόταση του Eurogroup. Σκοπός του Ταμείου Εγγυήσεων είναι η στήριξη κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Το Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ θα έχει ως βάση τα 25 δισ. με συνεισφορές από τα κράτη-μέλη, το οποίο, ωστόσο, θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση πόρων ύψους 200 δισ. ευρώ. Είναι ουσιαστικά ένας από τους τρεις πυλώνες του πακέτου των 540 δισ. που είχε εισηγηθεί το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα στοχεύει στην ανάσχεση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

«Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 γίνεται πιο ορατή κάθε μέρα: Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων είναι μια έγκαιρη και στοχευμένη ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες τους, συμπληρώνοντας τις εθνικές προσπάθειες των κρατών μελών», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ. «Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έθεσαν τα κράτη μέλη σε εμάς, την τράπεζα της ΕΕ. Θα συνεργαστούμε στενά με τα εθνικά ιδρύματα για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες έχουν γρήγορη πρόσβαση στη βοήθεια με τη μορφή που τη χρειάζονται» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο των μέτρων, η ΕΤΕπ, εκτός από τη δημιουργία και τη διαχείριση του ειδικού Ταμείου, εφαρμόζει επίσης τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων εγγυήσεων και την υποστήριξη εταιρειών στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Το πρώτο μέτρο, που ξεκίνησε από το ΕΤΕ στις 6 Απριλίου, προσφέρει αποκλειστικές εγγυήσεις που υποστηρίζονται από την ΕΕ για τον περιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας, διαθέτοντας χρηματοδότηση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: Reporter.gr