Ελ Σαλβαδόρ: Το φάρμακο που διαφήμιζε ο Τραμπ παίρνει προληπτικά ο πρόεδρος της χώρας

Υδροξυχλωροκίνη, ανθελονοσιακό φάρμακο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει πως θα «άλλαζε το παιγνίδι» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, αν και ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλεια της χρήσης του, αποκάλυψε ότι λαμβάνει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

Ο Μπουκέλε είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα συνιστούσε πλέον τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές με αυτό το σκεύασμα που έκανε για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να το παίρνουν προληπτικά, εάν το επιθυμούν.

«Το χρησιμοποιώ ως μέτρο προφύλαξης, ο πρόεδρος Τραμπ το χρησιμοποιεί ως μέτρο προφύλαξης, οι περισσότεροι ηγέτες στον κόσμο το χρησιμοποιούν ως μέτρο προφύλαξης», είπε ο Μπουκέλε.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Μπουκέλε αντέδρασε στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού — πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου — έχει πυροδοτήσει επικρίσεις σε βάρος του 38χρονου προέδρου για αυταρχική παρέκκλιση και υπέρβαση εξουσίας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ, ο Ρόναλντ Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν στην ίδια εκδήλωση με τον Μπουκέλε, δήλωσε πως εγκρίνει και θεωρεί ενδεδειγμένους τους χειρισμούς του προέδρου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Πιστεύω ότι σε καταστάσεις κρίσης, συχνά ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείπει λίγη από την ελευθερία του υπέρ των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της πλειοψηφίας, του (κοινωνικού) συνόλου», είπε. «Αυτό είναι κάτι στιγμιαίο», κάτι «προσωρινό», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης.