Ενοχλεί την Τουρκία ο φράχτης στον Έβρο και απειλούν με νέα «εισβολή» μεταναστών

«H Ελλάδα στις 15 Απριλίου του 2020 ανακοίνωσε στο υπουργείο μας ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή Φερών (Ferre Kupürü). Μετά τον απαραίτητο συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 διακοίνωση στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να γνωστοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε τη σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ, σχετικά με τα τεκταινόμενα στον Εβρο.

Αφού υπενθυμίζει την αλλαγή της κοίτης του ποταμού από το 1926 από φυσικούς και τεχνικούς λόγους, τονίζει πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα πριν γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, στις 13 Μαΐου η Ελλάδα ξεκίνησε τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα ανεχθούμε οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», ανέφερε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της Aττάλειας DIM TV, προέβλεψε πως θα υπάρξει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας!

«Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και τόνισε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει τις γεωτρήσεις της, ενώ όπως ανέφερε όλες οι άλλες χώρες έφυγαν από την περιοχή της Κύπρου. «Το μήνυμα για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι το εξής “εδώ υπάρχει η Τουρκία και πρέπει να συνεργαστείτε μαζί της”. Η Ελλάδα, αντί να συνεργαστεί μαζί μας, πήγε να μας αφήσει έξω και προσπάθησε να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Τι έγινε; Kάναμε τις κινήσεις μας, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις μας άλλαξαν οι ισορροπίες».

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην περιοχή που ο ίδιος ισχυρίζεται πως εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ η Λευκωσία αναφέρει πως βρίσκεται εντός δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. «Yπάρχουν και γεωτρήσεις που πραγματοποιώ νοτιοδυτικά της Κύπρου εντός της υφαλοκρηπίδας μου. Εκεί είναι περιοχή δικής μου κυριαρχίας. Το κυριαρχικό μου ζήτημα δεν το συζητώ. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το θέτουν. Η Ελλάδα φέρνει το ζήτημα αυτό στις συνόδους της Ε.Ε. κι εμείς απαντάμε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας (Ιskenderun) Τουρκίας, υποστήριξε πως η Τουρκία παρενοχλείται από την Ελλάδα στην περιοχή του Αιγαίου, χωρίς να διευκρινίζει τον τρόπο, αλλά και το σημείο των παρενοχλήσεων.