Bloomberg: Ρελάνς των «4 σκληρών» της ΕΕ – Αυτή είναι η πρότασή τους για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης που θα θα στηρίξει τις πληττόμενες από την πανδημία χώρες υπό την μορφή δανεισμού και θα έχει διάρκεια δύο ετών, προτείνουν οι 4 σκληροί της ΕΕ που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στην πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για συλλογική χρηματοδότηση.  Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο προτείνει τη δημιουργία ενός εφάπαξ, διετούς ταμείου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα χορηγεί δάνεια σε χώρες που έχουν ανάγκη με βάση την αξιολόγηση των αναγκών και θα στοχεύει τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξαν από κοινού η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και Σουηδία και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αυστριακή Καγκελαρία.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος χαρακτήρισε «ένωση χρέους από την πίσω πόρτα» την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης της οικονομίας επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στο σχέδιο που παρουσίασαν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Λέμε ξεκάθαρα ναι σε άμεση βοήθεια για την πανδημία, αλλά αυτό που απορρίπτουμε είναι μια ένωση χρέους. Δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κουρτς, ο οποίος συμμετείχε χθες το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης ως επίτιμος προσκεκλημένος στο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ο αυστριακός Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η Αυστρία θέλει να είναι αλληλέγγυα προς τις χώρες οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι μόνο περιορισμένης διάρκειας, ως άμεση ενίσχυση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση Μακρόν-Μέρκελ εξηγώντας ότι «περιπέτειες οικονομικής πολιτικής, όπως μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους, με εμάς δεν θα υπάρξουν».

Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο «οικοδεσπότης» του Συνεδρίου, αρχηγός της CSU και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τονίζοντας ότι «όποιος θέλει να ενδυναμώσει την Ευρώπη, πρέπει να συμμετάσχει – έστω με «πόνο στο στομάχι». Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι τεράστιο, αλλά λογικό, καθώς διαφορετικά η ιδέα της Ευρώπης θα μπορούσε να αποτύχει και οι χώρες της Ευρώπης να καταλήξουν μπαλάκι άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα», προειδοποίησε ο . Σέντερ και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία «πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για πολλά».

Η στάση του Κουρτς επιβεβαιώνει ότι η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά έχουν πάψει εδώ και χρόνια να αποτελούν δορυφόρους της Γερμανίας γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια βέβαιη πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει.

Be the first to comment on "Bloomberg: Ρελάνς των «4 σκληρών» της ΕΕ – Αυτή είναι η πρότασή τους για το Ταμείο Ανάκαμψης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.