ΠΑΤΡΑ: Δήλωση στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών μαζί με άλλους φορείς και σωματεία στο χώρο του πολιτισμού καλούν σε νέα πολύμορφη εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, στην πλατεία Γεωργίου στις 8 μ.μ.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όπως οφείλουμε τον αγώνα των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών στο χώρο του πολιτισμού καθώς αυτοί αποτελούν το κινητήριο μοχλό και δύναμη το έργου των Οργανισμών μας. Είναι οι μουσικοί, οι εικαστικοί, οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες κι όχι μόνο που απαρτίζουν μέρος του μόνιμου προσωπικού μας ή απασχολούνται με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ή είναι επαγγελματίες από όλες τις ειδικότητες που συνεργαζόμαστε στα πλαίσια των εκδηλώσεών μας.
Ζήσαμε μαζί τους πώς η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, πόσο καιρό δεν πραγματοποιούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα, πόσες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού, ιστορικών επετείων, μουσικών παραστάσεων, θεατρικών παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ματαιώθηκαν, αφήνοντας μετέωρους εργαζόμενους και καλλιτέχνες οι οποίοι μέχρι και τώρα έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα και δεν γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι του Πολιτισμού συνέβαλαν με την τέχνη τους, τους ήχους τους, τις εικόνες τους, τα χρώματά τους να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.
Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία των ηθοποιών, μουσικών, χορευτών, εικαστικών, σκηνοθετών, κινηματογραφιστών, λογοτεχνών, θεατρικών συγγραφέων, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, τεχνικών, εργαζόμενων στις εταιρείες παραγωγής απαίτησαν από την Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό σε σχετική επιστολή μας από τις 9 Απριλίου 2020 προς το υπουργείο Εσωτερικών, επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών.
Σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορωνοϊού, πήραμε σειρά μέτρων για την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– Από τα χρήματα του προϋπολογισμού του Πολιτιστικού Οργανισμού προχωρήσαμε στην πληρωμή των μουσικών και εικαστικών, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.
– Σε όλες τις πολιτιστικές μας δομές και όπου υπάρχει ανταπόδοση, οι μαθητές απαλλάχτηκαν από τα δίδακτρα.
– Στο «Άρμα Θέσπιδος» παρά τη διακοπή, πληρώθηκαν όλοι σύμφωνα με τη σύμβασή τους. Επίσης, οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής και οι δάσκαλοι του Θεατρικού Εργαστηρίου, πληρώνονται κανονικά.
– Είμαστε το μοναδικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που συνεχίζει να αμείβει με βάση τη σύμβαση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
– Βρισκόμαστε στη διαδικασία εξόφλησης όσων είχαν υπογράψει συμβόλαια για τις εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου του Καρναβαλιού.
– Διαμορφώνουμε πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στο οποίο το πρώτο λόγο θα έχουν τοπικά σχήματα και καλλιτέχνες της πόλης μας.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και τα αιτήματα τους για επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ για όσο διάστημα είναι άνεργοι, άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών, εργαζομένων και ανέργων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ, μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων κ.τ.λ. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους και να συμμετέχουμε στις πολύμορφες πρωτοβουλίες τους στην πάλη για τις ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους.

Πέτρος Βάης – Πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Ήρα Κουρή – Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας