Στον εισαγγελέα στέλνει η κυβέρνηση όσους τέλεσαν γάμους βαφτίσεις κατά την διάρκεια του lockdown

Συγκεκριμένα η Γενική γραμματεία θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας ζητά μέσω του Υπουργού Εσωτερικών από όλα τα ληξιαρχεία της χώρας να ενημερώσουν άμεσα και με συγκεκριμένα στοιχεία για την τέλεση ιερουργιών κατά την περίοδο 29/4 2020 έως 16/5 2020 επισημαίνοντας μάλιστα στον τίτλο του εγγράφου και τις πιθανές αστικές συνέπειες.

Το κείμενο του εγγράφου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι Ληξίαρχοι της χώρας παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εάν έχουν υποβληθεί αιτήματα πολιτών περί καταχώρησης γάμων βαπτίσεων οι οποίοι έχουν λάβει χώρα εντός χώρο λατρείας κατά το χρονικό διάστημα 16/3/2020 έως και 16/5 2020»

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς μιλώντας για αστικές συνέπειες το Υπουργείο Παιδείας θα διαβιβάσει τα στοιχεία στην εισαγγελική αρχή για την ποινική διερεύνηση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στο πολιτικό επίπεδο της υπόθεσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα Δημοκρατία που αναμφισβήτητα δεν μπορείς να την κατατάξεις και στις αντιπολιτευόμενες ή τις αριστερές του ελληνικού Tύπου. Αρκεί να ρίξεις μία ματιά στη θεματολογία και τους (καλούς) αρθρογράφους.

Είναι προφανές ότι στην «δεξιά πολυκατοικία» συγκεκριμένοι υπουργοί της Κυβέρνησης χρεώνονται διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις σε μία σειρά ζητημάτων όπως είναι αυτή της σχέσης εκκλησίας και κράτους.

Και μπορεί οι γραφικότητες τύπου ανάγνωσης αφορισμών που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο να δίνουν έναν αθώο (;) τόνο στην αντιπαράθεση, όμως όταν μιλάμε για δημόσια έγγραφα που πιθανώς οδηγήσουν στα δικαστήρια όσους τέλεσαν μυστήρια την περίοδο του lockdown (αν υπήρξαν τέτοιες τελετές) φαίνεται πως υπάρχει βάθος. Στην εκκλησία δείχνουν προσοχή και στην παραμικρή κίνηση. Και δεν ήταν τέτοια μικρή κίνηση για παράδειγμα η πρόσκληση του Πάπα Βενέδικτου στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό εκτός πρωτοκόλλου (κανονικά την πρόσκληση απευθύνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εφόσον μιλάμε για αρχηγό κράτους όπως λογίζεται Πάπας για το Βατικανό) χωρίς μάλιστα να ενημερώσει νωρίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας.

Βέβαια η κυβέρνηση έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι μαζεύει γρήγορα τις αστοχίες που ενδέχεται να της δημιουργήσουν επικοινωνιακά μέτωπα. Είτε πρόκειται για τον συνωστισμό στην πλατεία Ομονοίας είτε για την παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στην δίκη Τοπαλούδη.

Η εκκλησία όμως συγχωρεί αφού πρώτα προηγηθεί… νηστεία και εξομολόγηση κάτι που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν συγκεκριμένοι υπουργοί με χαρτοφυλάκια, το αντικείμενο των οποίων τέμνεται με τα της εκκλησιαστικής λειτουργία και καθημερινότητας. Να δούμε αν στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρξει απόσυρση και συγγνώμη ή θα τηρηθεί ο νόμος μέχρι τέλους και θα δούμε ιερείς, νεόνυμφους κουμπάρους και νονούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου!

L