ΠΑΤΡΑ: Νέα «ένταση» στους κόλπους της ΕΙΝΑ – Με αφορμή την ανακοίνωση της πλειοψηφίας

Με αφορμή τα γεγονότα με την ίδρυση του Συνδέσμου Ειδικευμένων Ιατρών Μονάδων ΕΣΥ Αχαίας και την ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΕΙΝΑ παραθέτουμε μια ιστορία που είτε λίγοι σήμερα την γνωρίζουν ή πολλοί την έχουν ξεχάσει.
Το Μάρτιο του 2015 συγκροτήθηκε ένα σωματείο ιατρών με τίτλο’’ Σωματείο Άνευ Ειδικότητας Νέων Ιατρών Αχαΐας’’ (ΣΑΕιΝΙΑ) το οποίο κατά βάση απευθυνόταν σε ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς .Έκαναν δε, συναντήσεις και συνελεύσεις, στο εργατικό κέντρο της Πάτρας και είχαν χαρακτηριστικά πρωτοβάθμιου σωματείου. Στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή φιγουράριζαν μέλη που αργότερα βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια των ΕΜΕΙΣ. Μάλιστα ως έφορος εμφανίζεται ο σημερινός πρόεδρος της ΕΙΝΑ. Το σωματείο το βρίσκουμε να κάνει πάρτι ,να λέει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, να καταθέτει στεφάνι στο πολυτεχνείο, να συναντά τον υποδιοικητή της ΥΠΕ
Τον Μάιο του 2015, το Σωματείο, καλεί τους ειδικευόμενους σε επίσχεση εργασίας Στην ανακοίνωση τους εκτός των άλλων περιλαμβάνεται και το εξής : ΄΄ Το Σωματείο μας, όπως έχει ανακοινώσει με προηγούμενες αποφάσεις του θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και θα καλύψει το κύμα των επισχέσεων.΄΄ . Δηλαδή ένα κανονικό πρωτοβάθμιο σωματείο και όχι ένα απλό σωματείο ειδικευομένων. Δεν ζητά την κάλυψη των κινητοποιήσεων από την ΕΙΝΑ αλλά ενεργεί αυτοβούλως Το παράδοξο όμως είναι ότι μέρος της δράσης του ‘’φιλοξενείται ΄΄ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΙΝΑ.
Ο τότε πρόεδρος του σωματείου, σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο ΄΄Αλήτες, λέρες εργατοπατέρες΄΄ γράφει: ΄΄ Υπάρχει η ανάγκη λοιπόν για τη δημιουργία σωματείων που εκ καταστατικού θα μπορούν να εγγράφουν τους εργαζόμενους με κοινά συμφέροντα στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, ανεξαρτήτως μορφής σύμβασης και εργασίας. Λίγες τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν, όπως η ίδρυση του Σωματείου Άνευ Ειδικότητας Νέων Ιατρών Αχαΐας, το οποίο ήταν το πρώτο που περιλάμβανε γιατρούς από ΜΚΟ, αγροτικούς και επικουρικούς και συνάντησε στην ίδρυση του αντιδράσεις από τη γραφειοκρατική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους αιώνιους συνδικαλιστές των νοσοκομείων.΄΄. Κουίζ : για ποιον άραγε, χτυπά η καμπάνα;
Οι ΕΜΕΙΣ κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στις εκλογές του 2015 λίγο μετά την ίδρυση του εν λόγω σωματείου. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε . Από το 2017 και μετά οι ΕΜΕΙΣ θα μεγαλώσουν και θα πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της ΕΙΝΑ. Παρότι διατρανώνουν ανεξαρτησία κάποιοι από αυτούς έχουν ένσημα στην ριζοσπαστική αριστερά αλλά και εύσημα από την κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές Ενίοτε φωτογραφίζονται με αρχηγούς κομμάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και τους προλογίζουν . Με το μεγάλωμα των ΕΜΕΙΣ εξαφανίστηκε και το Σωματείο.
Ένα μεγάλο ερώτημα: Πότε ακριβώς η ΕΙΝΑ δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των ειδικευομένων ιατρών και ξαφνικά προέκυψε η ανάγκη για ένα δεύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο;(αντιγράφουμε δικό τους ερώτημα)
Και ένα μικρότερο : Τα ΣΑΕιΝΙΑ ήταν η πολιτική πλατφόρμα για να εισέλθουν οι ΕΜΕΙΣ στην ΕΙΝΑ ;
Τέλος μια δήλωση :Η παράταξή μας είναι ΕΙΝΑ , οι ΕΜΕΙΣ δυστυχώς είναι παρεμπιπτόντως και ΕΙΝΑ
ΥΓ1.Αφού η πλειοψηφία της ΕΙΝΑ αποφάσισε να καταγγείλει σωματεία γιατρών ας βγει και μια ανακοίνωση , έστω και ετεροχρονισμένα., για το σωματείο που περιγράψαμε Δεν θα χρειαστεί να σκεφτούν και πολύ. Αρκεί να αντικαταστήσουν το ΣΕΙΜΕΑ με ΣΑΕιΝΙΑ, και είναι έτοιμη
ΥΓ2 Προφανώς και δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κίνηση νέων ιατρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας ενοχλεί ο ψηφοθηρικός χαρακτήρας του σωματείου που εν τέλει αποδείχτηκε σωματείο μιας χρήσης και ειδικού σκοπού.

Με εκτίμηση
ΑΚΙ-ΔΗΚΙ