Eurogroup: Άμεσα διαθέσιμες οι χρηματοδοτήσεις από ESM – Νομοθεσία για το SURE τον Ιούλιο

Διαθέσιμα είναι από  την Παρασκευή (15/05) τα 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας, ενώ το Eurogroup αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και για το ταμείο SURE μέσα στον Ιούλιο.

Το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών που είναι και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ αποφάσισε να ενεργοποιήσει σήμερα χρηματοδοτήσεις έως και 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος μέλος για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κέρδος που θα είχε η Ελλάδα αν χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη χρηματοδότηση ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι σε ορίζοντα 10 ετών που είναι η ωρίμανση των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων η Ελλάδα θα κέρδιζε 800 εκατ. ευρώ από τόκους.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι μίλησαν και για την προώθηση και του ταμείου για την στήριξης της απασχόλησης γνωστού και ως SURE το οποίο θα διαθέσεις 100 δις ευρώ σε δάνεια για να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από την εκ περιτροπής εργασία εντός της ΕΕ. Όπως τονίστηκε, θα πρέπει πρώτα τα κράτη μέλη να υπογράψουν τις εγγυήσεις ύψους 25 δις ευρώ ώστε να αντληθούν από τις αγορές τα 100 δισ. ευρώ. Όλα αυτά βέβαια αφού περάσει το σχέδιο και από τα εθνικά κοινοβούλια που θα εγκρίνουν την σύσταση του ταμείου.

Σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψη η πρόταση της επιτροπής μεταφέρθηκε για το τέλος του μήνα με τον επίτροπο Τζεντιλόνι να εμφανίζεται καθησυχαστικός . «Να είστε βέβαιοι ότι τόσο το ποσό που θα διαθέσει το ταμείο όσο και η αναλογία χρηματοδοτήσεων και δανείων θα είναι όσο τολμηρή απαιτούν οι περιστάσεις» είπε συγκεκριμένα, αν και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το κομμάτι των χρηματοδοτήσεων θα εξαρτηθεί και από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο με ντο οποίο θα κινούνται παράλληλα τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

«Το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης» τόνιζε σε ανοίνωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε, επίσης, ότι εκτός από τις χρηματοδοτήσεις από το ESM, σήμερα συζητήθηκε και η άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος “SURE”, μετά τη θετική σημερινή απόφαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

«Επιπλέον, συζητήσαμε τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της χώρας μας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Επαναλάβαμε, ως χώρα, την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.