Μήνυμα συμπαράστασης στους πατατοπαραγωγούς που πλήττονται από την πανδημία

Η Δυτική Αχαΐα είναι κατεξοχήν αγροκτηνοτροφική περιοχή. Η οικονομία της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον πρωτογενή τομέα. Αγροτιά, κτηνοτροφία, αλιεία αποτελούν την κύρια ενασχόληση των κατοίκων της. Οι κλάδοι αυτοί χτυπήθηκαν βάναυσα από την δεκαετή κρίση και με την κρίση του κορωνοϊού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο!

Τα προϊόντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας λόγω της μη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και της μείωσης των εξαγωγών πωλούνται σε καταστροφικές τιμές ή μένουν και σαπίζουν στα χωράφια όπως η πατάτα, ένα παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας, που αγοράζεται πλέον σε εξευτελιστική τιμή από τον παραγωγό και διατίθεται σε υψηλή τιμή στον καταναλωτή!

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εισφορές, το ρεύμα, τα εργατικά και τα αγροτικά εφόδια παραγωγής τρέχουν. Ενώ οι παραγωγοί πατάτας δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.

Η Δημοτική Αρχή συμμεριζόμενη τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουν οι παραγωγοί και αγωνιώντας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επαφή με τους αρμόδιους φορείς διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης για την παροχή ενισχύσεων εντάσσοντας τους πληγέντες από την πανδημία του Κορωνοϊού στα μέτρα στήριξης που ανήγγειλε η κυβέρνηση. Πρόσφατα ο Δήμαρχος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχης, τον αγροτικό σύλλογο και φορείς τις περιοχής, ενώ συμμετείχε και σε συνάντηση αγροτών και βουλευτή στη Λακκόπετρα. Πέραν αυτών ο Δήμαρχος με επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς τα εξής:

• παράταση πληρωμών σε εφορεία, ΕΦΚΑ και Τράπεζες.
•ένταξη όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στην επιχειρηματική και άτοκη χρηματοδότηση
• στρεμματική ενίσχυση στους αγρότες 300-400 ευρώ για όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί
• μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα
• άμεση εξόφληση από ΕΛΤΑ ζημιών που εκκρεμούν από το 2019 για πολλούς παραγωγούς και άμεση καταγραφή σε όσους έχουν πληγεί το 2020
• μείωση της εισαγωγών αγροτικών προϊόντων
• άμεση προώθηση των ελληνικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Σε αυτή την κρίση κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος! Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στέκεται δίπλα στους πληγέντες με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης του Κορωνοϊού.

Αγωνιζόμαστε όλοι Μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση!