Εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: Η Ελένη πήγε «σαν πρόβατο επί σφαγή»

Με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδραςσυνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Στην εισαγωγή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης την οποία, όπως είπε, παρακολουθεί από την αρχή, και διαισθάνονταν ότι θα την αναλάβει. Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας είναι «καταπέλτης» για τους δυο κατηγορούμενους, ενώ η μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης που βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στην αίθουσα ξέσπασε κατά των δυο κατηγορουμένων, ζητώντας να τους κοιτάξει στο πρόσωπο.

Αρχίζοντας την αγόρευσή της στο δικαστήριο η εισαγγελέας ανέφερε: «Αυτή την υπόθεση της Ελένης -Ελένη θα την λέω εγώ- την παρακολουθούσα από τη στιγμή που έγινε. …Αυτή η υπόθεση με συγκλόνισε, την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. (…) Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας… Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. (…) Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».

Η εισαγγελέας εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ειπωθεί η αλήθεια στη δίκη. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είπα στον κ. Τοπαλούδη μην ανησυχείτε, «εγώ ζω με αυτή την κοπέλα»… Όταν ένας δικαστής έχει διαβάσει πολύ καλά μια υπόθεση και επειδή πολλά ακούστηκαν ότι θα λήξει το 18μηνο, έλεγα «αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου». Άκουσα τη φωνή της μητέρας, που έλεγε «θέλω να μάθω τι έγινε». Εγώ παιδιά δεν έχω, έχω όμως δικογραφίες για παιδιά… Και εγώ θέλω να βγει η αλήθεια. Και είπα εδώ ότι θα βγει η αλήθεια. Άκουσα ότι δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εξεπλάγην. Γιατί αυτό κάνουμε εμείς εδώ τόσο καιρό. Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά. Έχει ακουστεί, έχει χιλιοειπωθεί. (…) Από την αρχή δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Είναι προσβολή να λένε ότι δεν έχει βγει η αλήθεια. Θα σας την ξαναπώ λοιπόν την αλήθεια. (…) Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».

Στο σημείο αυτό, η εισαγγελέας απευθύνθηκε στην μητέρα της Ελένης που παρακολουθούσε την αγόρευσή της και της είπε: «Πρέπει να είστε υγιής, να ζήσετε γιατί έχετε και άλλο παιδί, να μου κάνετε τη χάρη». Συνεχίζοντας η εισαγγελέας κοιτώντας τους γονείς της αδικοχαμένης Ελένης, είπε: «Αυτό που καλύτερα απηχεί την αλήθεια, που θέλετε να ακούσετε έιναι ότι το παιδί σας, ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος. Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος. Αυτό εκφράζει την εισαγγελέας της έδρας. Δεν με ενδιαφέρει όσο και αν πιέζανε -αν πιέζανε- ας χαλάσει ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη».

Η εισαγγελέας ανέφερε ακόμη πως όλα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης –«μόνο ξενοδοχείο δεν το κάναμε» είπε- απαντώντας έτσι σε δηλώσεις της υπεράσπισης. Αναφέρθηκε επίσης σε πλημμέλειες της ανάκρισης λέγοντας ότι θα πρέπει να υπήρχαν και άλλες δικογραφίες βιασμού ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη τύχη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης το γεγονός ότι ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα εξαρχής και ο επικεφαλής του Θ. Ζόβας. Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπήρξαν, προσπάθειες ώστε η υπόθεση να φύγει από τα χέρια του. «Δε θέλω να υπονοήσω ότι ο επιφανής πατέρας του Ροδίτη έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσουν το παιδί του…», είπε η εισαγγελέας.

Η μητέρα της Ελένης ξέσπασε κατά τη διαδικασίας και, απευθυνόμενη στους δυο νεαρούς κατηγορούμενους, τους ζητούσε να την κοιτάξουν κατά πρόσωπο…

Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται.