ΕΦΚΑ: Κατρακυλούν τα έσοδα – Με έκπτωση και οι εισφορές Απριλίου

Η μισθωτή απασχόληση θα περάσει μεγάλη κρίση το επόμενο διάστημα καθώς το ίδιο το κράτος ενθαρρύνει την εκ περιτροπής εργασία με το μισό μισθό και τις αντίστοιχες εισφορές
Το κακό και το χειρότερο σενάριο επεξεργάζονται στον ΕΦΚΑ για τα έσοδα του 2020 καθώς τα πρώτα δείγματα από την έναρξη της κρίσης δείχνουν ανησυχητική πτώση τόσο στα έσοδα από την απασχόληση των μισθωτών όσο και από τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών.

Τα μεγέθη δε θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική πορεία αν σκεφτεί κανείς ότι ο ενιαίος φορέας στερείται έσοδα ύψους 1.7 δις ευρώ από τις εισφορές των εργαζόμενων που τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων τις οποίες πληρώνει το κράτος.

Επιπλέον η μισθωτή απασχόληση, ο μεγάλος αιμοδότης του ΕΦΚΑ, θα περάσει μεγάλη κρίση το επόμενο διάστημα καθώς το ίδιο το κράτος ενθαρρύνει την εκ περιτροπής εργασία με το μισό μισθό και τις αντίστοιχες εισφορές.

Ωστόσο για να διευκολύνει την αγορά που προσπαθεί να επαναλειτουργήσει ο ΕΦΚΑ δίνει και πάλι τη δυνατότητα να πληρωθούν με έκπτωση 25% και οι εισφορές του Απριλίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προϋπόθεση παραμένει η εμπρόθεσμη πληρωμή, καθώς και η πληρωμή των εισφορών προηγούμενων μηνών 2020.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που προβλέπει την παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου για εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να έχουν δύο επιλογές. Να αναστείλουν την καταβολή της εισφοράς εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους η να την πληρώσουν εμπρόθεσμα με έκπτωση 25%.

Ωστόσο οι ειδικοί της ασφάλισης επισημαίνουν ότι η πληρωμή των εισφορών με έκπτωση θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση και της μελλοντικής σύνταξης των ελεύθερων επαγγελματιών.