Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του επιδόματος ως 534 ευρώ – Tι ισχύει για τις συμβάσεις

Με εκ περιτροπής εργασία θα μπορούν να επιστρέφουν εργαζόμενοι, μετά από την 45ήμερη αναστολή συμβάσεων. Τα γκρίζα σημεία και ο γρίφος των ασφαλιστικών εισφορών. Τι ισχύει για οριστική αναστολή και προσωρινή ανάκληση.

Στα 18 ευρώ ορίζεται το ημερομίσθιο των εργαζόμενων που θα παραμείνουν σε αναστολή, με το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει  κάποιος μισθωτός που θα παραμείνει εκτός εργασίας ολόκληρο τον Μάιο να ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη χθες, στα 534 ευρώ.

Βέβαια, άγνωστο παραμένει το πώς θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα που το δημόσιο θα καλύψει με την ειδική αποζημίωση το πάγωμα των συμβάσεων, καθώς η ΚΥΑ δεν προβλέπει εάν ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει αναλογικά, με βάση τα 534 ευρώ ή με βάση τις μεικτές αποδοχές του μισθωτού, όπως προβλέφθηκε για το πρώτο πακέτο αποζημιώσεων.

Παράλληλα, γκρίζο σημείο θεωρείται το εάν προστατεύονται οι θέσεις εργασίας όσων επιχειρήσεων έχουν κλείσει, όταν επαναλειτουργήσουν, καθώς η ΚΥΑ ορίζει μόνο τις υποχρεώσεις για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων, μόνο εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της δυνατότητας για παράταση της αναστολής συμβάσεων.

Περισσότερα στο Euro2day