Ο Δήμος να δώσει χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες

Επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα, η πόλη μας βρίσκει σιγά σιγά τους ρυθμούς της και επανέρχονται στο προσκήνιο παλιές «πληγές» της που κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαν αυτόματα επουλωθεί.
Αναφέρομαι στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Πάτρα, μειώθηκε πάνω από 80% όπως επίσης και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος με χαρά είδαμε για πρώτη φορά στο κέντρο της πόλης μας, οικογένειες να χρησιμοποιούν ποδήλατο για μετακίνηση ή άθληση, νεαρούς με πατίνια, και πολλούς από εμάς να πηγαίνουμε με τα πόδια στις δουλειές μας ή να απολαμβάνουμε το περπάτημα στους άδειους δρόμους.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, αυτόματα περιόρισε αυτές τις ωραίες εικόνες.
Ομως, θα μπορούσε ο Δήμος Πατρέων να πάρει μία άμεση πρωτοβουλία προκειμένου να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση της χρήσης του αυτοκινήτου καθώς οι συνδημότες μας επιστρέφοντας στη δουλειά και στην κανονικότητα, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν προληπτικά τις πολυσύχναστες δημόσιες συγκοινωνίες.
Είναι μία καλή ευκαιρία να ρίξουμε μια νέα ματιά στους δρόμους μας και να ενδιαφερθούμε, όχι μόνο για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και για ένα καλύτερο περιβάλλον αλλά και για την ασφαλή και με άνεση μετακίνηση των πολιτών.
Πρέπει να αποδεχτούμε ότι για μήνες ή για ένα χρόνο, θα υπάρξει μια νέα καθημερινότητα και πρέπει να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Δεν αρκεί να σκεπτόμαστε την πόλη στο μέλλον, χρειάζεται να βλέπουμε και το παρόν.
Η Πάτρα έχει την ευκαιρία να επιτύχει την ανακατανομή του χώρου στον δρόμο από αυτοκίνηση σε ποδηλασία και πεζοπορία ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.
Θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα μία μελέτη έτσι ώστε στην αρχή του καλοκαιριού, να γίνει μία γρήγορη πειραματική επέκταση κάποιων δρόμων ώστε να μετατραπούν προσωρινά στην αρχή, σε ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους.
Θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει προσωρινές λωρίδες χαμηλού κόστους, νέα και διερευνόμενα πεζοδρόμια, δρόμους προτεραιότητας για πεζούς και ποδηλάτες, ώστε με απόλυτη ασφάλεια να μετακινούνται εναλλακτικά των αυτοκινήτων οι κάτοικοι.
Ο Δήμος Πατρέων θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση δημιουργία κάποιων ποδηλατοδρόμων κι ας μην περιμένουμε το πότε θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.
Γιατί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα όλων…

* Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού είναι αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων.