Μέχρι 60 ασυνόδευτα παιδιά θα παραλάβει η Πορτογαλία από την Ελλάδα

Η Πορτογαλία πρόκειται να παραλάβει έως και 60 ασυνόδευτα παιδιά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιζαμπέλ Σάντος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πανδημία στους πρόσφυγες.

Τα παιδιά αναμένεται να φτάσουν στη χώρα της Ιβηρικής εντός των επόμενων εβδομάδων, είπε η Σάντος, όπως μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa, σε μια τηλεδιάσκεψη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

Η ευρωβουλευτή επεσήμανε ότι η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα η οποία προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα και επέκρινε την ευρωπαϊκή αντίδραση στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης απέτυχε.

«Τα παιδιά αυτά ζουν κάτω από κακές συνθήκες. Ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς με τον τριπλάσιο, τετραπλάσιο και σε πολλές περιπτώσεις πενταπλάσιο πληθυσμό που μπορούν να φιλοξενήσουν», σχολίασε.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει μετρά 1.126 νεκρούς και 27.405 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, έχει δηλώσει πρόθυμη να παραλάβει κάποια από τα παιδιά, στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων σε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και στο οποίο συμμετέχουν κι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάρτιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταφορά 1.600 παιδιών, ως επί το πλείστον ασυνόδευτων τα οποία είτε πάσχουν από σοβαρές ασθένειες είτε είναι κάτω των 14 ετών και ασυνόδευτα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «εθελοντική μεταφορά 5.000 αιτούντων άσυλο».

Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις έγιναν τον περασμένο μήνα, όταν 12 ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο και η Γερμανία περίπου 50 παιδιά.