(ΦΩΤΟ)-ΜARFIN: Mε παρούσα της οικογένεια της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, από το Αίγιο, η εκδήλωση για τα θύματα – Η αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την τραγωδία στη Marfin, όπου έχασαν τη ζωή τους η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Παρασκευή Ζούλια.

Στις δώδεκα το μεσημέρι του Σαββάτου διεξάχθηκε η εκδήλωση μνήμης και η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά και του δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη.

Τα συλλυπητήρια τους στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου: Η τραγωδία να μην γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή η τραγωδία δεν επιτρέπεται να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.

Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους.

Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Η ΠτΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη κατά τη συνομιλία της με τις οικογένειες των θυμάτων.

«Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι. Είναι σημαντικό για τον τόπο δεν είναι μόνο για εσάς. Να είστε πάντα καλά να τους θυμάστε και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» είπε η κα Σακελλαροπούλου.

Αιχμές Μητσοτάκη για την απουσία των πολιτικών αρχηγών

Αιχμές για την απουσία των πολιτικών αρχηγών της αριστεράς άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

«Τιμήσαμε τη μνήμη τριών συμπολιτών μας οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά πριν 10 χρόνια.

Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος: ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους και της βίας που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ και από όπου προέρχεται πολιτικά

Θα έπρεπε να είναι παρών σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, να δείξουμε ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας τις έχουμε αφήσει πίσω. Κρίμα, δυστυχώς δεν ήμασταν όλοι εκεί όπως θα εκτιμούσε το σύνολο της κοινωνίας.

Προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές, με ζωντανές τις μνήμες μιας εποχής που μας πόνεσε και πόνεσε περισσότερο από όλους τις οικογένειες των θυμάτων που αναζητούν δικαίωση».

Συνομιλώντας με συγγενείς των θυμάτων ο πρωθυπουργός τους είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δύσκολη στιγμή. Ίσως μπαίνει ένα τέλος, μια τέλεια. Ο καθένας βιώνει τον πόνο με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Αλλά ως Πολιτεία έχουμε μια υποχρέωση να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο οριστικά όχι με άνω τελεία».

Ζήτησε συγγνώμη ο Κώστας Μπακογιάννης

Ανοίγοντας την τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο «για συναισθήματα πικρά» καθώς όπως είπε «δεν μπορούμε ποτέ να τις ξεπεράσουμε αυτές τις απώλειες».

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όλοι μαζί ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο μακριά από την διχόνοια», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την ομιλία του.

«Τι ντροπή οι δολοφόνοι να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι» είπε ακόμα ο κ. Μπακογιάννης.

Κατέθεσαν στεφάνι Τσίπρας και Κουτσούμπας

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνι στον τόπο της τραγωδίας, καθώς είχαν προηγουμένως αρνηθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για επικοινωνιακή πολιτική.

Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο σημείο της τραγωδίας της Marfin αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς.

«Τιμούμε και σήμερα τη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Εκφράζουμε την καταδίκη μας μπροστά στη βία κατά της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας:

«Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη που αποφάσισε 10 χρόνια μετά να ανοίξει το φάκελο, από τους ίδιους ανθρώπους που 10 χρόνια ήταν ανίκανοι να βρουν τους ενόχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέθεσε στεφάνι στο σημείο της τραγωδίας της Marfin, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, δήλωσε:

«Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμάμε τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin. Αρνιόμαστε τη μεγάλη υποκρισία του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνησαν τα τελευταία 10 χρόνια εναλλάξ και άφησαν στο σκοτάδι τους προβοκατόρικους και άλλους μηχανισμούς που έδρασαν γι’ αυτό το έγκλημα. Άφησαν, επίσης, στο απυρόβλητο τις ευθύνες της τράπεζας, δηλαδή της εργοδοσίας, που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς της. Θα τους θυμόμαστε πάντα, θα τους τιμάμε, θα τους μνημονεύουμε.» 

Το χρονικό της τραγωδίας

Πέρασαν 10 χρόνια και 4 μέρες από τα θλιβερά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας και ένα αγέννητο παιδί.

Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Κάποια στιγμή, αρχίζουν επεισόδια από κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στην πορεία. Οι κουκουλοφόροι ρίχνουν «βροχή» από μολότοφ στο βιβλιοπωλείο  Ιανός και στο κατάστημα της τράπεζας Marfin επί της οδού Σταδίου. Οι εργαζόμενοι της τράπεζας που ήταν εγκλωβισμένοι στο υποκατάστημα μάταια φώναζαν για βοήθεια.

Η τράπεζα μέσα σε λίγα λεπτά τυλίγεται στις φλόγες  ενώ οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί  ανάγκασαν τους τέσσερις εργαζόμενους της τράπεζας να βγουν στα μικρά μπαλκόνια, χωρίς όμως να μπορούν να διαφύγουν από το κλειδωμένο κτίριο.

Ακολούθησαν στιγμές πανικού. Τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν αμέσως το σημείο καθώς οι κουκουλοφόροι εμπόδιζαν την πρόσβασή τους, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους διαδηλωτές φώναζαν στα θύματα το φρικτό: «να καείτε!».

Η φωτιά μετά από λίγη ώρα έσβησε, αλλά ήταν ήδη αργά για τους τρεις εργαζόμενους, που ανασύρθηκαν νεκροί από ασφυξία.

https://www.in.gr/