Τσιόδρας: Πότε είναι επικίνδυνη η υφασμάτινη μάσκα – Τι να προσέχουμε

Συμπληρωματικό μέτρο προστασίας, που πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, χαρακτήρισε την υφασμάτινη μάσκα ο Σωτήρης Τσιόδρας. “Η μη ιατρική μάσκα, υφασμάτινη, βαμβακερή, χάρτινη μάσκα, είναι συμπληρωματικό μέτρο προστασίας. Δε συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν τη χρησιμοποιείς σωστά, συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν δεν τη χρησιμοποιείς σωστά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Όπως διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος, η υφασμάτινη μάσκα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αν δεν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βάζεις και τη βγάζεις με λάθος τρόπο, αν δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με αντισηπτικό ειδικά όταν τη χρησιμοποιείς.

This is a modal window.No compatible source was found for this media.
“Χρειάζεται προσοχή η υφασμάτινη μάσκα, είναι συμπληρωματικό μέσο. Θα βοηθήσει, αυτές οι μάσκες συγκρατούν το 15 με 20% των σωματιδίων σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις από μεγάλες επιστημονικές ομάδες του εξωτερικού” υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Εξήγησε ότι προτεραιότητα για τη χρήση ιατρικής μάσκας ως απολύτως απαραίτητο είδος δίνεται μόνο στα νοσοκομεία από όλους τους διεθνείς οργανισμούς τους επιστημονικούς φορείς και τον ΠΟΥ.
Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η προαιρετική χρήση μάσκας είχε γίνει για τα σχολικά λεωφορεία, και όχι για τον περιβάλλον του σχολείου, για να μην εκτεθούν ευπαθείς ομάδες όπως οδηγοί και συνοδοί στα σχολικά λεωφορεία.

“Η παρουσία του ενός ιού δεν αναιρεί την παρουσία του άλλου”

“Ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα ιδιαίτερα από χώρες από τις οποίες έχει κάνει το πρώτο του κύμα και χώρες οι οποίες υπάρχει παρουσία κουνουπιών κι αυτό είναι θετικό” ανέφερε ακόμα.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όντως ο καλός αερισμός θα είναι σημαντική παράμετρος στον περιορισμό της διασποράς του ιού ελπίζουμε να παίξουν ρόλο και οι θερμοκρασιακές συνθήκες και φυσικά η σίτα θα παίξει σημαντική παράμετρο για το ενδεχόμενο αποτροπής κρουσμάτων από τον ίο του Δυτικού Νείλου που αναμένουμε την περίοδο του καλοκαιριού.

“Δείχνει συμπεριφορές που δεν τις περιμένουμε, και μάλιστα τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε πολλά κρούσματα, αλλά πρέπει και σε αυτόν να είμαστε επαγρύπνηση, η παρουσία του ενός ιού δεν αναιρεί την παρουσία του άλλου” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σε 21 ανέρχονται τα νέα κρούσματα νέου κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσίασε νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 147.

Πηγή: skai.gr