ΠΑΤΡΑ: Συνεδρίαση ΟΕΒΕΣΝΑ για τις επιπτώσεις από την πανδημία – «Κίνδυνος φτωχοποίησης»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 07 Μαΐου 2020, η τακτική συνεδρίαση ΔΣ της ΟΕΒΕΣΝΑ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας (Covid 2019) που αφορούν την περιοχή μας και που διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα δυσοίωνη μελλοντική εξέλιξη για την οικονομία.
Όλοι συμφώνησαν ότι βαίνουμε προς μία νέα κρίση, βαθύτερη από αυτή που περάσαμε την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρό της, αφού πολλές επιχειρήσεις από την πρώτη στιγμή της κρίσης ανέστειλαν τις εργασίες τους, ενώ στο σύνολο τους ο τζίρος τους μειώθηκε δραματικά.
Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της επόμενης μέρας, όπως η συσσώρευση πάγιων εξόδων για τις επιχειρήσεις και η αδυναμία να πληρωθούν. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις αναφορικά με τους εργαζόμενους που απασχολούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Ενώ σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν οριστικά και να μην επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας αφού αφορά το 95% της επιχειρηματικότητας της χώρας, συνεισφέρει στα έσοδα του κράτους σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 80%) και συμβάλλει στην απασχόληση σε ποσοστό 70%, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να δοθούν τα απαραίτητα εργαλεία στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάρρευση, που θα συνοδευτεί από μία νέα κοινωνική κρίση, η οποία πέρα από τον κίνδυνο φτωχοποίησης ενός μέρους του πληθυσμού, θα απειλήσει την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρξει σταδιακή και ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να υπάρξει σωστή και αποφασιστική αντίδραση ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές τάσεις, να ενισχυθούν και να επιδοτηθούν οι ΜμΕ σύμφωνα με τα πρότυπα της Ενωμένης Ευρώπης .
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, προσπαθεί για τον μετριασμό των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αλλά και γενικότερα των προβλημάτων του κοινωνικού συνόλου.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ παρέστησαν στην κινητοποίηση του ΣΚΕΑΝΑ που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου.
Για το Δ.Σ.