(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Στο Νοσοκομείο Ρίου ο Γιώργος Παπανδρέου – Ο διάλογος με Γώγο και Μαμμή γα πανδημία και στήριξης του ΕΣΥ

«Η πανδημία του κορονοϊού, επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο, σε ολόκληρο τον κόσμο, τις εγγενείς παθογένειες ενός συστήματος που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας και εντεινόμενες ανισότητες και μαζί, ότι οι σύγχρονες προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα.

Απαιτείται άμεσα, λοιπόν, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και μια νέα μορφή αλληλεγγύης.

Η υγεία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο που ασφαλώς θα περιλαμβάνει αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, εργατικά δικαιώματα, παιδεία, προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης καθώς και την αντιμετώπιση της ανισότητας και της αδικίας.

Πρώτιστο μέλημα, προς αυτήν την κατεύθυνση, η ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας».

Αυτό δήλωσε ο Πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την ευκαιρία των συναντήσεων που είχε σήμερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρώην Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου συναντήθηκε με τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο και τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Παναγούλα Μαμμή, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί αμέσως μετά την πρώτη περίοδο της πανδημίας και την έξοδο από το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, μεταξύ άλλων, είπαν τα εξής:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θέλησα να συναντηθώ σήμερα μαζί σας, με εσάς, τους μαχητές της πρώτης γραμμής, σε αυτό το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, θέλοντας να σας ευχαριστήσω για το έργο σας και να σας συγχαρώ για την ανεκτίμητη προσφορά σας.

Κάθε μέρα, ενημερώνομαι για τη δουλειά σας και δεν σας κρύβω ότι, και εγώ αισθάνομαι υπερήφανος για τα όσα καλά εισπράττω από πολλές και διαφορετικές πλευρές για τη δουλειά σας. Όχι μόνο από τους συντοπίτες μας, αλλά από συνανθρώπους μας και συναδέλφους σας από όλη τη χώρα.

Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι, η σημερινή συνάντηση μαζί σας, αποτελεί από την πλευρά μου και μια δήλωση της αποφασιστικότητάς μας, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας. Και τους ανθρώπους του.

Θέλω για αυτό το λόγο τη δική σας συνεχή συνεργασία, ώστε να πετύχουμε μαζί αυτόν τον μεγάλο στόχο.»

Π. ΜΑΜΜΗ: «Είναι χαρά και τιμή να υπάρξουν και άλλα αντίστοιχης πολιτική εμβέλειας πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Παπανδρέου που μας επισκέφθηκε σήμερα. Είναι πολύ ωραίο να ακούς ένα ευχαριστώ για την προσπάθεια που έχουμε κάνει, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει μια επιβράβευση των όσων πετύχαμε. Η ύπαρξη εκπροσώπων του λαού που θα βοηθήσει το έργο μας, είναι υποθήκη για μελλοντική στήριξη του συστήματος υγείας.»

Χ. ΓΩΓΟΣ: «Ήταν πολύ σημαντικό ότι όλη η επιτυχία της προσπάθειας που έγινε, δεν στηρίζεται μόνο στους υγειονομικούς, αλλά και στην άψογη συνεργασία με το πολιτικό σύστημα.»

Οφείλω να πω ότι, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση. Δεν ήταν τυπική συνάντηση. Ανταλλάξαμε απόψεις. Βοήθησε αρκετά και η ευρωπαϊκή εμπειρία του κ. Παπανδρέου, αλλά και οι επαφές και τα φόρουμ που συμμετέχει.

Μακάρι η σύμπνοια που υπήρξε σε αυτήν την προσπάθεια, να συνεχιστεί και μετά την πανδημία.

Θα παρακαλούσα τον Πρόεδρο, να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, ώστε να πάμε καλά μέχρι τέλους.»

Γ. Α. Παπανδρέου: «Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να μην υπάρχει στήριξη σε κρίσιμες στιγμές.»

Στη συνέχεια ο Πρώην Πρωθυπουργός, μετέβη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο για θέματα Υγείας Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο.

Προσερχόμενος, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θεωρώ τη σημερινή μας συνάντηση αναγκαία, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφέρεια και στην Αχαϊα, λόγω της πανδημίας και να εκτιμήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να δράσουμε αναλόγως.

Η Περιφέρειά μας, ήταν από τις πρώτες που επλήγησαν, αλλά άντεξε, χάρη στις ανεκτίμητες προσπάθειες όλων όσοι δίνουν αυτήν την πρωτόγνωρη μάχη και ιδιαίτερα αυτών που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Βέβαια, οι επιπτώσεις από αυτήν την πανδημία είναι πολλές και χρειάζεται πολύ δουλειά για να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους.

Για αυτό είμαι σήμερα εδώ.

Και θέλω εξαρχής να εκφράσω την αποφασιστικότητά μας, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας. Αξιοποιώντας αποτελεσματικά το σύνολο των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Η υγεία των πολιτών προέχει έναντι όλων. Από δίπλα, καθήκον μας να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή, με έμφαση στους πιο αδύνατους. Σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο.»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όσο και οι κύριοι Φαρμάκης και Μπονάνος, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτό, συμφώνησαν ότι, απαιτείται ένταση της διενέργειας τεστ, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα όποια νέα κρούσματα και να ιχνηλατούνται άμεσα όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι, με την ένταση των τεστ, θα μπορέσει να διασφαλιστεί περισσότερο η ομαλή και χωρίς άλλες επιπτώσεις λειτουργία και των σχολείων και της αγοράς, με έμφαση στον τουρισμό.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισήμανε και την ανάγκη η Ευρώπη να διδαχθεί από τα όσα συνέβησαν στην προηγούμενη κρίση και να μην επαναλάβει τα λάθη που έγιναν τότε.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία της ΕΕ. Ελπίζω να εγκαταλείψουν την τιμωρητική διάθεση που επέδειξαν στην προηγούμενη κρίση οι συντηρητικές δυνάμεις, κάτι που βλέπω να επανεμφανίζεται ως αντίληψη», είπε χαρακτηριστικά.