Τσιόδρας: 21 νέα κρούσματα- 11 σε δομή των Ενόπλων δυνάμεων

Τα στοιχεία από την πορεία της πανδημίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.  Οπως είπε επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.  Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 147.  Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται  36 ασθενείς, ενώ έχουν ελεγχθεί 87.052  δείγματα.

LIVE ΣΚΑΪ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στη «φιλολογία», όπως είπε, για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι δεν έχουμε εφεύρει τρόπο στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα. «Δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε θανάτους», είπε.

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι μια σημαντική προσπάθεια για την εξασφάλιση θεραπείας αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα και τέτοιο κατάφεραν να απομονώσουν και να ανακοινώσουν χθες Ολλανδοί ερευνητές. Ειδικπότερα,  Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορωνοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19.

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας,  συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.663 κρούσματα κορωνοϊού, με το 55,5% να αφορά άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 68 έτη. Επιπλέον, 82 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η μέση ηλικία των θυμάτων του κορωνοϊού ήταν 75 έτη και το 93% αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει οι οδηγίες  για εκείνους που έχουν ύποπτα κρούσματα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι προχωρούμε σε έλεγχο όλων εκείνων που έχουν ύποπτη συμπτωματοτολογία. Ο έλεγχος θα γίνεται από τα νοσοκομεία και από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.  Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι όλοι όσοι έχουν ελεγχθεί έως τώρα έχουν μπει στο μητρώο ασθενών covid-19.