(ΗΧΗΤΙΚΟ)-ΠΑΤΡΑ: Στη Βουλή ο Πολάκης για τις «σκανδαλώδεις προμήθειες της 6ης ΥΠΕ» – Μάρκου στον ΣΚΑΪ 89,4: «Όχι ερωτήματα,αλλά δεδομένα»

Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τις σκανδαλώδεις προμήθειες της 6ης ΥΠΕ με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Με την επίκαιρη ερώτησή του ο Παύλος Πολάκης ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει θέση σχετικά με τις «αμαρτωλές» συμβάσεις που υπέγραψε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης με τις εταιρείες EUROSUP ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ και BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ, καθώς έχει αναδειχθεί η τριγωνική σχέση μεταξύ τους και υπάρχει έντονη η οσμή πολιτικού σκανδάλου υπερτιμολόγησης και πιθανούς διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Τέλος, ο Παύλος Πολάκης ζητά από τον Βασίλη Κικίλια να πράξει τα δέοντα παύοντας από τα καθήκοντα του τον κ. Καρβέλη και να διατάξει πλήρη διαχειριστικό έλεγχο στις προμήθειες της 6ης ΥΠΕ από την αρμόδια Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Το Γραφείο Τύπου

——————————————————————————-

Αθήνα, 6 Μαΐου 2020
Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σκάνδαλο στην 6η ΥΠΕ με την υπερτιμολόγηση ατομικών μέτρων προστασίας»

κύριε Υπουργέ,
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 στην Ελλάδα, συντρέξαμε και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της. Προτείναμε τρόπους για την αύξηση των ΜΕΘ της χώρας και γενικότερα ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έθετε σε εγρήγορση όλες τις δομές υγείας της χώρας. Επίσης από την πρώτη μέρα σας κάναμε σαφές ότι θα σας βοηθούσαμε για να αντιμετωπίσει η χώρα την πανδημία του COVID-19 με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας, όμως ταυτόχρονα θα σας ελέγχαμε καθημερινά τόσο για τις επιδόσεις σας στην εφαρμογή των πολιτικών υγείας, όσο και στην οικονομική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Δυστυχώς τα πράγματα στην 6η ΥΠΕ δείχνουν να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και εσείς ως πολιτική ηγεσία παρά τις δημόσιες προειδοποιήσεις μας από 26/3 δεν πράττεται τίποτα.
Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» αναρτώντας στη Διαύγεια 3 διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί 1. Την πρώτη στις 1/3 με αριθμό ΑΔΑ: ΩΘ4Ο469ΗΔΜ-ΙΜΩ όπου ζητούσε προσφορές για 10 είδη ατομικής προστασίας και προφανώς προσήλθαν πολλές εταιρείες. Εν συνεχεία στις 10/3 με ΑΔΑ: 6ΙΝΠ469ΗΔΜ-ΛΒ5 όπου ζητούσε μόνο ένα είδος, 75.000 τεμάχια μάσκας τύπου FFP3, και τελικώς στις 17/3 εκπροθέσμως, μισή ώρα μετά το πέρας της διορίας κατάθεσης προσφορών με ΑΔΑ: ΨΩΣΓ469ΗΔΜ-ΓΕΓ όπου ζητούσε 3.800 στολές τύπου TYVEC!!!
Στις δύο τελευταίες προσκλήσεις κηρύχθηκαν ανάδοχοι οι εταιρείες BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ με προσφορά 16,4€ πλέον ΦΠΑ ανά τεμάχιο και EUROSUP MEDICALS ΙΚΕ με προσφορά 18,6€ ανά τεμάχιο αντιστοίχως. Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να ισχυριστεί ότι σημειώνεται έλλειψη προσφοράς των Μ.Α.Π. στην αγορά λόγω κορονοϊού και έτσι οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά, όμως ήρθε η απόφαση ανάθεσης της 1ης ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 18/3 για τα ίδια είδη με ΑΔΑ:Ψ4ΖΤ469Η26-21Χ που ανατρέπει κάθε τέτοιο επιχείρημα. Έτσι παρατηρούμε ότι για τα ίδια είδη η 6η ΥΠΕ δίνει 16,4€ έναντι 4,4€ ανά τεμάχιο για μάσκες τύπου FFP3 και για τις στολές τύπου TYVEC 18,66€ έναντι 8€ .!!!!
Επιπρόσθετα στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει μόνο η τεράστια υπερκοστολόγηση των συγκεκριμένων Μ.Α.Π., αλλά υπάρχει και η δυσωδία του σκανδάλου. Από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει η συγγενική σχέση του κ. Καρβέλη με την οικογένεια Λαϊνιώτη που κατέχει την BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ. Ακόμη, από δημοσιεύματα του τύπου προκύπτει η έμμεση σχέση της EUROSUP MEDICALS ΙΚΕ με τις εταιρείες της οικογένειας Λαϊνιώτη, καθώς ο κ. Πετούσης εκτός από συγγενική σχέση με οικογένεια Λαϊνιώτη, εκτός από διαχειριστής του κύριου μετόχου της EUROSUP, RAFFREY INVESTMENTS LTD, τυγχάνει να είναι και στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο LinkedIn μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως διευθυντής πωλήσεων της BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ.
Επειδή, μόνο μετά την δημοσιοποίηση του θέματος με την προμήθεια των μασκών FFP3 από τις 26/3 και την κατακραυγή που δημιουργήθηκε, ο κ. Καρβέλης αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την συγκεκριμένη προμήθεια ύψους 1,5 εκατ. €.
Επειδή, δεν πραγματοποιήθηκε η παράδοση των στολών τύπου TYVEC ως όφειλε η εταιρεία μέχρι τις 31/3/2020 , ούτε ακυρώθηκε η σύμβαση με υπαιτιότητα του προμηθευτή αλλά παρανόμως βάσει του άρθρου 206 του ν.4412/2016 δόθηκε παράταση εκτέλεσης αντί της εκ νέου πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.
Επειδή, οι συγκεκριμένοι εταιρίες ανάδοχοι όπως προκύπτει έχουν άμεση σχέση τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κ. Καρβέλη.
Επειδή, υπάρχει ξεκάθαρη οσμή πολιτικού σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημοσίων πόρων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παύσει από τα καθήκοντα του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη και να αποστείλει τα καταγγελλόμενα στοιχεία μαζί με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η 6η ΥΠΕ με τις δύο εταιρείες για έλεγχο στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ;
2) Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ζητήσει την ανάκληση των συμβάσεων της 6ης ΥΠΕ με τις εταιρείες EUROSUP και BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ ή θεωρεί ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα μα πάνω από’ όλα ηθικά;

Ο ερωτών Βουλευτής
Παύλος Πολάκης

Ο αχαιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Κώστας Μάρκου μίλησε στον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4