ΠΑΤΡΑ: Διαδικτυακή ημερίδα της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας – «Υγεία: η επόμενη μέρα μετά την πανδημία»

«Υγεία: η επόμενη μέρα μετά την πανδημία» ήταν το θέμα της άκρως ενδιαφέρουσας διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν αρχικά ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» Ηλίας Θεοδωρόπουλος και η δρ. Ασπασία Ρηγοπούλου Ακτινοδιαγνώστρια, Επιμελήτρια Α΄ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι «ακόμα δεν έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να τηρούνται με πολύ μεγάλη προσοχή. Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα! Η κυβέρνηση έλαβε τάχιστα και αποτελεσματικά μέτρα τα οποία εφάρμοσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και οι δομές Υγείας της περιοχής μας. Οι πολίτες πειθάρχησαν, το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και είχαμε τις μικρότερες απώλειες και την λιγότερη διασπορά».
Αναφερόμενος στη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι: «Η πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ενίσχυσαν ουσιαστικά το σύστημα υγείας στην μάχη με τον κορωνοϊό. Η ενίσχυση πρέπει να συνεχιστεί, η πολύ καλή δουλειά πρέπει να ενταθεί και να υπάρξει σωστός προγραμματισμός για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων είτε κατά τους θερινούς είτε από το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεν θα έπρεπε να μην αναφέρουμε την σημαντική αύξηση κλινών ΜΕΘ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Η κ. Ρηγοπούλου αφού επισήμανε πόσο αναγκαία είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας ώστε να μην χαθεί όλη αυτή η προσπάθεια που έκανε η χώρα αλλά και πολίτες, εστίασε σε τρία βασικά σημεία για την επόμενη μέρα.
«Το καλό προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να διατηρηθεί. Η περίοδος αυτή αποτέλεσε αφορμή για ξεκαθάρισμα του επείγοντος και του μη επείγοντος. Για να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση όπως έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Στα νοσοκομεία να φτάνουν τα περιστατικά που πραγματικά χρίζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και μέσο».
Το δεύτερο που τόνισε ήταν «να εκμεταλλευτούμε την παρουσία του νέου προσωπικού. Και τι εννοώ. Να υπάρξει σωστός προγραμματισμός ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο υφιστάμενο προσωπικό να αποφορτιστεί, καθώς εδώ και μήνες βρίσκετε αδιάλειπτα στην πρώτη γραμμή. Δεν γνωρίζουμε τις μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα και το φθινόπωρο. Επομένως το έμπειρο υγειονομικό μας προσωπικό πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο» και το τρίτο: «Γενικότερα πιστεύω ότι αυτή τη βελτιωμένη και ανθρώπινη καθημερινότητα τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό οφείλουμε να τη διατηρήσουμε. Ακόμα με απλά πράγματα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο κ. Κικίλιας με τις απλές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως τα νέα κλινοσκεπάσματα και η ανακαίνιση των χώρων υγιεινής. Με το να υπάρχει σημαντικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας κ.ά.».
Εκτός από τα δεκάδες ερωτήματα που κατατέθηκαν από όσους παρακολούθησαν την ημερίδα, τοποθετήθηκαν οι: Νίκος Σιαδήμας γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Παναγόπουλος πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Κατερίνα Σπηλιοπούλου υπεύθυνη ΟΝΝΕΔ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Στάθης Τετράδης αναπληρωτής υπεύθυνος περιφερειακών οργανώσεων ΟΝΝΕΔ, Ζωή Κορδού υπεύθυνη έρευνας και καινοτομίας πολιτικού συμβουλίου ΟΝΝΕΔ. Καθώς επίσης συμμετείχαν στελέχη και μέλη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας.