ΑΧΑΪΑ: Αναφορά στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης για «παράνομες» αυξήσεις στην Άρδευση – Από τρεις Δημοτικές Παρατάξεις της Αιγιάλειας

ΑΝΑΦΟΡΑ

Δημοτικών Παρατάξεων:

1) “ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ” (επικεφαλής Χρήστος Γούτος)

2) Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α (επικεφαλής Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος)

3) ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (επικεφαλής Αγγελική Κουρή)

ΠΡΟΣ

1)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

2)ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ(Σ.Ε.Ε.Δ)

3)ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ α)γραφ.συντονιστή κ.Νίκου Παπαθεοδώρου β)τμήμα διοικητικού -οικονομικού ν.Αχαϊας

4)ΕΔΑ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑ

ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΡΙΘ. 495/2019 ΚΑΙ 46/2020 ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙ « ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ (ΑΥΞΗΣΗΣ) ΤΕΛΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2020 ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ 488/2019 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ « ΠΕΡΙ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.

Ο Δήμος Αιγιάλειας με τις αναφερόμενες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου 495/2019 και 46/2020 , αποφάσισε , πέραν των άλλων τελών , την αναπροσαρμογή (αύξηση)των τελών άρδευσης των αγροτικών κτημάτων Ενότητας Αιγιάλειας ως εξής :

Πάγιο : 4,50 ευρώ ανά έτος ή αρδευτική περίοδο. Ελάχιστη τιμή χρέωσης παγίου , 1( ένα ) στρέμμα. ( Το πάγιο εφαρμόζεται συνολικά ανά καταναλωτή και όχι για κάθε ανεξάρτητο αγρόκτημα )

Τιμή χρέωσης : 25,00 ευρώ / στρέμμα .

Οι παραπάνω τιμές, αφορούν χρεώσεις αγροκτημάτων τα οποία αρδεύονται είτε από ανοικτού τύπου δίκτυα (αύλακες κ.λπ. )

Τα αγροκτήματα που αρδεύονται από κλειστού τύπου δίκτυα ( με υδρόμετρα κ.λπ. ) οι τιμές χρέωσης ανά κυβικό ,είναι οι εξής :

Καταμέτρηση κατανάλωσης ανά έτος , (με έκδοση λογαριασμών έναντι, στο εξάμηνο και εκκαθάριση στο έτος ).

Πάγιο : 35,00 €/ έτος .

ΚΛΙΜΑΚΑ/ ΕΤΟΣ ΤΙΜΗ / m3

0 – 100 m3 0,00 €

101 – 250 m3 0,27 €

251 – 800 m3 0,30 €

801 m3 και άνω 0,45 €

Οι λογαριασμοί Ύδρευσης , Αποχέτευσης Άρδευσης και λοιπές χρεώσεις τους, επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.13% & 24% ανάλογα .

Ας σημειωθεί ότι η παραπάνωαπόφαση που επιβάλλει, καθώς και η σχετική με αυτήν απόφαση που απορρίπτει την αίτηση περί ανάκλησης των 16 Δημοτικών Συμβούλων , ελήφθησαν με οριακή (πλασματική) πλειοψηφία , προσμετρουμένης ως διπλής της ψήφου του Προέδρου του Σώματος , ώστε στερείται και της αυξημένης ουσιαστικής νομιμότητας.

Με τις αποφάσεις αυτές επέρχονται πρωτόγνωρα και δυσβάσταχτα αρδευτικά τέλη στον αγροτικό πληθυσμό της Αιγιάλειας , για πρώτη φορά από την σύσταση του Δήμου, ειδικά σε Δήμο που το τοπικό εισόδημα βασίζεται αποκλειστικά στην πρωτογενή παραγωγή , αφού οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται από 100% έως 500% ανάαρδευόμενοστρέμμα πλέον του ότι , κατά περίπτωση , θα τοποθετηθούν υδρόμετρα, οπότε τα αρδευτικά τέλη θα εξομοιωθούν με τα υπεραυξημένα οικιακά τέλη ύδρευσης !

Οι παραπάνω αποφάσεις είναι άκυρες , παράνομες, αναιτιολόγητες και καταχρηστικές και πρέπει να ακυρωθούν από Εσάς , ως αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Είναι αναιτιολόγητες , αφού το αιτιολογικό που τις συνοδεύει ότι «…Το τιμολόγιο διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα και απολύτως σύμφωνα με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας. Άρα δεν μπορεί να αλλάξει διότι έχει διαμορφώσει τον προτεινόμενο από την υπηρεσία προϋπο-λογισμό…» και ότι «Καμία μεταβολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, διότι επηρεάζεται το σύνολο του προϋπολογισμού…» , δεν αποτελούν νόμιμη και επαρκή αιτιολογία για την έκδοση κανονιστικών πράξεων , αλλά αντίθετα ,ανεύθυνο ετσιθελισμό και διοικητισμό του οργάνου.

Κυρίως όμως , οι αναφερόμενες αποφάσεις , είναι άκυρες και παράνομες , γιατί στερούνται του ουσιώδους γενεσιουργού λόγου της κανονιστικής πράξης περί επιβολής τέλους , δηλαδή του στοιχείου της ανταποδοτικότητας , αφού «… σε ότι αφορά τα ανταποδοτικάτέλη η ανταποδοτικότηταέχει την έννοια της ύπαρξηςαναλογίαςμεταξύ των προ υπολογιζόμενωνεξόδων , που θα δαπανηθούν και των εσοδών που θα εισπραχθούν, δηλαδή ότι το ύψος των τελώνπρέπει να είναι ανάλογο του κόστουςπαροχής των αντίστοιχωνυπηρεσιών. (ΕιδικήΈκθεση {ΈσοδαΔήμων και Κράτους Δικαίου 2018 σελ. 10 }…»καθώς και «… διαπιστώνουμε ότι δεν αιτιολογείται η αναπροσαρμογή της τιμολογιακήςπολιτικήςτης ΔΕΥΑ Αιγιάλειας , η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφ. υπ’ αρ.495/2019.»… και συστήνεται « … τόσο στον Δήμοόσο και στη ΔΕΥΑ Αιγιάλειας, να μεριμνήσουν για την λήψηνέωνκανονιστικώναποφάσεων από τις οποίες θα δικαιολογούνται οι αυξήσεις και θα προκύπτει η ανταποδοτικότητα των τελών .» (Συνημ.εγγρ. Αριθ. Πρωτ.270803/3692/2020 Συνηγόρου του Πολίτη ).

Από τις αναφερόμενεςαποφάσειςπροκύπτειαναμφισβήτητα ότι ουδεμίαμνεία , πολύ περισσότεροέκθεσηυπάρχει ,για το ποια έξοδαπροϋπολογίζουν ο Δήμος και η ΔΕΥΑ ότι θα απαιτηθούν το έτος 2020 για την κάλυψη των αναγκών της άρδευσης των κτημάτων της Αιγιάλειας και αντίστοιχα πόσα έσοδα από τα νέα τέλη αναμένεται να εισπραχθούν και το κυριότερο να υπάρχει αναλογίαμεταξύ τους , δηλαδή να εξισώνονται, ώστε να είναι νόμιμη η επιβολή της αύξησης. Η αόριστη επίκληση ότι έτσι εισηγείται η υπηρεσία και μάλιστα και εκείνη χωρίς κανέναν συγκεκριμένο πίνακα εσόδων – εξόδων , σαφώς δεν καλύπτει την ακυρότητα .

Το μη νόμιμο και αυθαίρετο των υπερβολικώναυξήσεων των αρδευτικών τελών προκύπτει και από το πασίδηλο γεγονός , που γνωρίζει ο Δήμος μας και γι’ αυτό αποφεύγει να το αναφέρει , ότι τα κτήματα μας της Αιγιάλειας ποτίζονται ανέκαθεν από προ υπάρχουσες εγκαταστάσεις των αυτόνομων Κοινοτήτων είτε από φυσικώς ρέοντα ύδατα είτε από προ υπάρχουσες γεωτρήσεις με οίκοθεν συντήρηση και διαμοιρασμό του ύδατος με μηδαμινές δαπάνες . Η ανταποδοτικότητα επίσης είναι ανύπαρκτη , αφού μέσα στο τρέχον έτος αλλά και στο 2020 ουδένα έργο αρδευτικής υποδομής έχει εκτελεστεί η έχει προγραμματιστεί , ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξη δαπάνης που θα έπρεπε να ισοσκελισθεί .

Τέλος είναι απόλυτακαταχρηστική η επιβολή των προσβαλλόμενων αρδευτικώντελών , αφού έχει ξεσηκώσει σύσσωμο τον αγροτικό μας κόσμο και τους φορείς της Αιγιάλειας , όπως προκύπτει και από τα προσαγόμενα , ενδεικτικά, έγγραφα- καταγγελίες , ώστε η εφαρμογή αυτών των παράνομων τελών να οδηγεί σε κοινωνικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις , στις οποίες οι φορείς της Αιγιάλειας θα επιμείνουν μέχρι την δικαίωση τους .

Για όλους αυτούς τους λόγους οι αναφερόμενες αποφάσεις πρέπει να ακυρωθούν με αντίστοιχες ενέργειες σας , τις οποίες αναμένουμε .