Ζητάμε την επανεξέταση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Με επιστολές μας στις 27/3/2020 και στις 22/4/2020 σας είχαμε εκθέσει τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου για τα απαιτούμενα μέτρα ούτως ώστε ο Δήμος μας να στηρίξει ενεργά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του τις τοπικές επιχειρήσεις. Τα αιτήματά αυτά εξέθεσε αναλυτικά και εκπρόσωπός μας στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/4/2020 είναι ειδικά όσον αφορά την ελάφρυνση των επιχειρήσεων ελλιπής και άτολμη. Περιορίζεται μόνον στην ικανοποίηση των προτάσεων της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Απαλλάσσει από τα Δημοτικά τέλη τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή μόνον για το διάστημα που μένουν κλειστές. Δεν υπάρχει κάποια άλλη ελάφρυνση μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις γι’ αυτές θα είναι μακροχρόνιες και είναι απαραίτητη μείωση τουλάχιστον 50% για έναν χρόνο. Tό ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια των επιχειρήσεων σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου.
• Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση την στιγμή που και αυτές αντιμετωπίζουν λόγω του lockdown τα ίδια οικονομικά προβλήματα. Για την πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων παρά το ότι ήταν τυπικά ανοικτές ο τζίρος ήταν μηδενικός.
• Δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση από την ΔΕΥΑΠ.
• Δεν έγινε δεκτό το αίτημα των σχολικών κυλικείων, που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης, για την απαλλαγή τους ή έστω την μείωση για το ενοίκιο του 2ου τριμήνου.
• Δεν παίρνονται μέτρα και πρωτοβουλίες για την οικονομική ζημιά που υπέστη συνολικά η οικονομία της πόλης από την ακύρωση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ζητάμε την επανεξέταση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου. Η Δημοτική αρχή οφείλει να σταθεί υλικά και ηθικά αρωγός στις τοπικές επιχειρήσεις. Η οικονομική καταστροφή και τα λουκέτα θα επιφέρουν στο άμεσο μέλλον πλήγμα και στα έσοδα του Δήμου. Η στιγμή για μέτρα στήριξης είναι τώρα.
Εκτός από τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης ο Δήμος πρέπει να συμβάλλει ενεργά και στην καμπάνια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων. «Μένουμε Πάτρα – Στηρίζουμε τα Τοπικά Καταστήματα»

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας

Ζαφειρόπουλος Κων/νος