Η αδέσμευτη δημοσιογραφία, θεμέλιο της Δημοκρατίας

Με σύνθημα «Δημοσιογραφία χωρίς φόβο ή συμφέροντα» γιορτάζεται και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η ανάγκη για αδέσμευτη δημοσιογραφία αποκτά ιδιαίτερη αξία σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία η προσπάθεια παραπληροφόρησης και διάχυσης ψευδών ειδήσεων διογκώνεται επικίνδυνα.

Η άποψη του Edward Bulwer-Lytton, ότι «η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος» επιβεβαιώνεται καθημερινά. Στις χώρες όπου οι ανθρώπινες ελευθερίες περιορίζονται, ο δημοσιογραφικός λόγος ελέγχεται και χειραγωγείται. Αλλά και σε δημοκρατικές κοινωνίες, η προσπάθεια προσεταιρισμού και καπηλείας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική επηρεασμού της κοινής γνώμης. Η διατήρηση της ανεξαρτησίας του Τύπου, αποτελεί γνώρισμα μόνο υγειών δημοκρατικών κοινωνιών, με σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες. Και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλάσσεται με οποιονδήποτε τρόπο.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδέκτης πολλαπλών επιθέσεων παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων τα τελευταία χρόνια, παραμένει δυναμικός υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου, σεβόμενη το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τους εκπροσώπους του. Αυτή αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική θέση, την οποία υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί απαρέγκλιτα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Ν. Αχαΐας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ