(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Όλγας – Με συμμετοχή

Με σημαντική μαζικότητα για τα δεδομένα της κατάστασης, ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά που ξεκίνησε στις 10:30 από την πλατεία Όλγας. Στη συγκέντρωση αυτή καλούσαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, εργατικές συλλογικότητες όπως η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Λάντζα στον επισιτισμό-τουρισμό, η Ταξική Πτέρυγα καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Πατρών, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά ήταν όντως διαφορετική λόγω συνθηκών, παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι που βγήκαν στο δρόμο αντιστάθηκαν με δυναμισμό στο αστικό κράτος και τους θεσμούς του που δε δίστασαν να τη θέσουν ακόμα και υπό αμφισβήτηση.

Στα ίδια χνάρια και εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που, παρότι προκήρυξε απεργία, σπεύδει ακόμα και εν μέσω πανδημίας να φανεί χρήσιμος στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, με ενδεικτική τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ότι η «επιδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους» και την ουσιαστική αυτοκατάργηση τους την ώρα που κυβέρνηση και κεφάλαιο εκμεταλλευόμενοι την πανδημία θέριζαν τα εργατικά δικαιώματα. H σημερινή κινητοποίησή σφραγίστηκε από αιτήματα για αξιοπρεπή υγεία, δουλειά, ζωή και μόρφωση, άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων και συνολικά το αίτημα να μην πληρώσει ο λαός τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

H επόμενη μέρα έχει ξεκινήσει ήδη. O σταθμός της Πρωτομαγιάς μας βρίσκει μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη: Να στείλουμε ξανά ισχυρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης. Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τις κινητοποιήσεις των μαχόμενων εκπαιδευτικών ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο στην εκπαίδευση. Με ταξική ενότητα, ενάντια στον εμφύλιο των φτωχών, αλλά και την υποταγή της γραφειοκρατίας που διασπά ακόμα περισσότερο την τάξη.

Αποδεικνύεται, έτσι, η δυνατότητα της ανεξάρτητης, ταξικής δράσης που την επόμενη περίοδο θα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Πρωτομαγιά ήταν η αρχή των μαχών που έρχονται.