Τσίπρας: Οι πολίτες βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις

Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν “κλεισμένοι” για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί “ήρωες”, μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους “εμπιστεύτηκε”, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε “χρόνο” στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε και περνάμε ακόμη μια πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων.
Της ίδιας της πατρίδας μας, επιτρέψτε μου να πω.
Και η διαχείριση της οποίας απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας.

Από τους εκπροσώπους της πολιτείας, από τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, από τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, από την εκκλησία και τους ιεράρχες.

Από όλους.
Μα πάνω από όλα από τους ίδιους τους πολίτες.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.

Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού μας, τη Δημόσια υγεία.
Άλλοι περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες.
Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο.
Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές.
Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι.

Δεν ήταν γκόλντεν μπόις.

Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν.
«Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο»
Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης.
Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια του όρου, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία.
Μόνο που το αυτονόητο δεν αρκούσε.
Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης.
Ήταν, λοιπόν, όλος αυτός που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα.
Και τα γλιτώσαμε,
Προς ώρας τουλάχιστον.
Όλοι αυτός ο κόσμος, κύριε Μητσοτάκη, επειδή ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Επειδή έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη.
Επειδή εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα.
Και όχι επειδή εσείς τους εμπιστευτήκατε, όπως με ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, μας είπατε προχθές στο διάγγελμά σας.

Και όλος αυτός ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, εξουσιοδότηση για πολιτικά παιχνίδια με τις δικές του πλάτες.
Χρόνο μας έδωσαν.
Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος.
Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη.
Χρόνο για να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ΕΣΥ.
Χρόνο για να επενδύσουμε σε γιατρούς και σε νοσηλευτές.
Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ.
Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Και το ερώτημα είναι:
Τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη ;
Τον αξιοποιήσατε ;

Όχι, απαντώ, με όλη τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου.
Και είστε υπόλογος γι’ αυτό. Γι αυτό έχετε να λογοδοτήσετε

Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Βγήκατε και είπατε με διάθεση αλαζονική ότι κάνατε σε λίγες ημέρες όσα δεν έγιναν επι δεκαετίες στο ΕΣΥ. Μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα.
Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί.

Και μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές.
Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν.
Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 4000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, να το επαναλάβω μόνιμους – εσείς τις παγώσατε.
¨Όχι μόνο δε προσλαμβάνετε αλλά απολύετε και από πάνω τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό.
Να το πούμε αυτό. Οταν σας ακούμε να λέτε τι καλό που είναι το εθνικό σύστημα υγείας θυμόμαστε ότι μας λέγατε ότι είναι σπατάλη η πρωτοβάθμια υγεία και τα ΤΟΜΥ που εμείς φτιάξαμε. Λεγατε ότι δεν θα σας πάρει την δόξα ο Τόμσεν και η τρόικα και ξαφνικά γίνατε υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας.
Αλλά τι κάνατε και σε ότι αφορά τα τεστ;
Τι κάνατε για να προετοιμάσετε μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα;
Για να οργανώσετε κεντρικά την διαχείριση, και να αυξήσετε τα αντιδραστήρια;
Απλώς αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που σας ενημέρωσαν ότι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια, και μπορούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.
Γιατί κύριε πρωθυπουργέ;
Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι αν ενδεχομένως αρκούσε κατά την διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων;
Το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει,

είναι η Ελλάδα, να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Και το αποτέλεσμα του αποτελέσματος είναι να πορευόμαστε χωρίς τεστ, που σημαίνει με τα μάτια δεμένα, στον επικίνδυνο δρόμο που είναι μπροστά μας.
Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά, στην πιο κρίσιμη φάση.
Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος ούτε να παριστάνω τον ειδικό.
Αλλά μιλάω κι εγώ, όπως όλοι μας, με επιστήμονες.
Και οφείλω να μεταφέρω την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία.
Και είναι η αίσθηση της ανασφάλειας.
Μια αίσθηση, που οι ανακοινώσεις σας για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχθές, επέτειναν αντί να κατευνάσουν.
Ιδίως η σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίησή σας, πως μέχρι τώρα πετύχαμε ό, τι πετύχαμε, χάρη στη μεγαλοψυχία σας να εμπιστευτείτε τους πολίτες.
Αλλά από δω και στο εξής η ευθύνη γίνεται ατομική. Ανήκει δηλαδή αποκλειστικά σε αυτούς.
Το ακριβώς αντίθετο θα έπρεπε να εκπέμψετε.
Ότι οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, εξάντλησαν τη δική τους ευθύνη, και εξαντλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα.
Και τώρα είναι η σειρά της πολιτείας και της κυβέρνησης, να πράξουν το δικό τους καθήκον.
Και να πορευτούν με σχέδιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια.
Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος:
Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου;
Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση;Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης ;
Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία.
Προχθές, στην έγκυρη ιταλική εφημερίδα η Λα Ρεπούμπλικα, δημοσιεύθηκε η πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, λοιπόν, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή.

Αυτό εμένα με προβλημάτισε. Εσάς δεν σας προβλημάτισε;
Δεν σας προβληματίζουν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων στη Γερμανία, μια χώρα που είναι μάλιστα δεύτερη στον κόσμο σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο;
Και λέω αχρείαστο, γιατί πέραν της Γ! Λυκείου, που είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει, ποια η αναγκαιότητα οι υπόλοιπες τάξεις να ανοίξουν για 20 μέρες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές;
Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης;
Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός ;
Δε τολμώ να το πιστέψω.
Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα.
Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα.
Ο κόσμος που μας ακούει όμως, θέλει να έχει πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.
Όχι μόνο ωραία λόγια, πατρικές χειρονομίας, υποκριτικές κολακείες, και χειροκροτήματα.
Προχτές μιλούσατε για δεκαπέντε λεπτά, αλλά αρκεστήκατε απλώς στην ταυτολογία ότι ο Μάρτιος δεν είναι Μάιος.
Δεν μας είπατε όμως γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο είναι ασφαλή.
Δε μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά.

Μόνο μας είπατε δική σας η ευθύνη.
Και νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας.
Εύχομαι και ελπίζω οι ανησυχίες και οι φόβοι μου να είναι υπερβολικοί.
Αλλά υπεύθυνη στάση αυτή δε τη λες.
Το λιγότερο αλλοπρόσαλλη, με μεγάλη δόση κοινωνικής, κομματικής, και προσωπικής μεροληψίας τη λες.
Εδώ όμως είμαι υποχρεωμένος να σταθώ σε μια σημαντική διαπίστωση, που προκύπτει από τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες σας τις εβδομάδες της πανδημίας.
Κύριε πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα:
Τη στρατηγική να μετατρέψετε τη κρίση σε ευκαιρία.
Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο.
Εδώ και δυο μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου,

Αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά μέτρα για τον κορονοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων.
Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν τους ιδιώτες της υγείας, τους μεγάλους εργοδότες και τους ισχυρούς φίλους σας. Εσείς αυξήσατε το κόστος στις ιδιωτικές κλίνες απο 800 σε 1600 ευρώ και να αυξήσετε το κόστος τεστ. Δεν έκαναν οι απλοί πολίτες τεστ αλλά οι σελέμπριτις. Ευκαιρία για να εξυπηρετήσετε τους φίλους σας,
Όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που τις υποδείξεις του εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια.
Έχοντας δίπλα σας στο Μαξίμου τον πρώην διευθυντή του.
Και που ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας.
Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπο σας.
Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη.
Σας αδικώ;
Για πείτε μας, λοιπόν, τι έχετε κατά νου, όταν εν μέσω πανδημίας αποφασίζετε να δώσετε ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ ευρώ σε ΜΜΕ; Ποια ΜΜΕ; Παρακάμπτοντας την διαύγεια
Που πήγαν αυτά τα λεφτά θα μας πείτε ;
Γιατί καταργείτε τη διαύγεια για να μοιράσετε χρήμα στα ΜΜΕ χωρίς καθορισμένα και με διαφάνεια κριτήρια; Χρειάζεται ενίσχυση ο τύπος αλλά με κριτήρια

Και αποκλείετε μάλιστα μη αρεστά σε σας και στην κυβέρνηση ΜΜΕ;
Τα ενισχύεται δήθεν για να ενημερώνουν για την πανδημία; και στηρίζεται ακόμα και σιτε στην ΝΥ
Δεν είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αυτό ;
Δεν είναι απόπειρα εξαγοράς, ακόμα και εκβιασμού, θα έλεγα. Επιβράβευσης των «φρόνιμων» και τιμωρίας των «άτακτων»;
Εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσετε ή να εμπεδώσετε, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών, .
Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις.
Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση, με κάθε μέσο, της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού,
στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.
Πρώτον, με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Και δεύτερον, με τον κανιβαλισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς κάποιων άλλων μεγάλων συμφερόντων.
Με βάση το σχέδιο αυτό, και όχι κάποιες λάθος επιλογές:
Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους άνεργους. Ανασφαλείς, και προβληματισμένους για το αύριο.
Νομοθετήσατε την εκ περιτροπής εργασία για να κάνετε πράξη το μισή δουλειά – μισός μισθός.
Και αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις.

Όλα αυτά δεν ήταν αναγκαίο κακό. Δεν ήταν νομοτέλεια εξαιτίας της πανδημίας.
Ήταν δικές σας επιλογές.
Με σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο.
Πουθενά στην Ευρώπη δεν είχαμε αυτό το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας και όχι η διατήρησή της.
Αυτό είναι δική σας έμπνευση και δική σας πατέντα.
Δικό σας σχέδιο.
Μια ρεβάνς για όσα σας δε καταφέρατε να διαπράξετε την εποχή των μνημονίων.
Εμείς, απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα στήριξης της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών.
Όλων εκείνων δηλαδή των κοινωνικών ομάδων που έχετε αφήσει στην τύχη τους.
Επιμείναμε και επιμένουμε σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση που θα κρατήσει ζωντανή τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτηση. Και εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα την ώρα που στην Ευρώπη η συζήτηση είναι για την δημιουργία ενός ισχυρού ταμείου.
Σας αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι:
Η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις ύψους άνω του 50% του ΑΕΠ.
Η Γαλλία άνω του 25 % του ΑΕΠ
Η Ιταλία 40% του ΑΕΠ
Και η Ελλάδα 3,5%
Βγαίνει ο Στουρνάρας και λέει ότι η ύφεση θα είναι 4% όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι στο 10% και πως ειδικά η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια λόγω κορονοϊού. Εγώ το 4% σας το χαρίζω. Οτιδήποτε πάνω απο αυτό θα είναι ύφεση Μητσοτάκη.

Με ιδεοληπτική, και ύποπτη θα έλεγα, επιμονή, αγνοείτε τις προτάσεις που έγιναν και γίνονται, τόσο από μας, όσο και από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών φορέων.
Σας προειδοποιώ, λοιπόν, με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι στιγμές και οι δυσκολίες του λαού μας:
Ακυρώστε αυτήν την ολέθρια τακτική.
Απαλλαγείτε όσο είναι καιρός από την επικίνδυνη αυταπάτη ότι με όχημα τον κορονοϊό θα επιβάλλετε όσα ο ΣΕΒ και τα μεγάλα συμφέροντα απαιτούν εδώ και χρόνια.
Σταματήστε αυτή την έφοδο σε δικαιώματα και αμοιβές.
Τα σχέδιά σας οδηγούν σε ανθρώπινες και κοινωνικές απώλειες.
Και οι επιλογές σας είναι βέβαιο, σίγουρο, προδιαγεγραμμένο, ότι θα οδηγήσουν σε δραματική ύφεση.
Αν δεν προχωρήσετε τώρα, χθες, γιατί και το τώρα ίσως είναι ήδη αργά,
σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης
η γιγαντιαία ύφεση στη χώρα μας, πιθανόν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, θα φέρει το όνομα σας κύριε Μητσοτάκη.
Διότι το μέγεθος της ύφεσης δεν είναι αντικειμενικό δεδομένο.
Η ορμή και το βάθος της δεν είναι νομοτέλεια.
Είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, των πράξεων και των παραλείψεων του σήμερα.
Το τι κάνουμε και το τι δεν κάνουμε σήμερα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη και την πορεία της οικονομίας.
Αλλά από τον τρόπο, σχεδόν περιφρονητικό, που αντιμετωπίσατε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, καταλαβαίνω ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων.
Καλώς. Δεν πειράζει.
Μας ακούνε, όμως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Εκείνοι δεν έχουν επιλέξει το μέλλον που τους ετοιμάζετε.
Αλλά, απ’ ότι φαίνεται, εσείς έχετε επιλέξει.
Γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.
Με τη στρατηγική της ελάχιστης παρέμβασης, με την επιλογή να τα αφήσετε όλα στην αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας, εξασφαλίζετε ότι η ύφεση θα είναι σαρωτική.

Και όπως καταγγέλλεται από πολλές πλευρές, επί των ερειπίων της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας προτίθεστε να οικοδομήσετε τη νέα Βαβυλώνα των νεοφιλελεύθερων ονείρων σας.
Επικαλούμενοι έκτακτες συνθήκες, που απαιτούν έκτακτα μέτρα, και έκτακτες θυσίες από τους πολλούς.
Αλήθεια, έτσι υπολογίζετε;
Κανένα μάθημα δεν πήρατε από τα χρόνια και το δράμα των μνημονίων;
Αλλά και όπου παρεμβαίνετε κάνετε τα πράγματα χειρότερα.
Προετοιμάζετε τον οικονομικό θάνατο του εμποράκου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο τουρισμός και η εστίαση.
Τους αφήνετε να ανοίξουν, και τους εξαιρείτε από τα μέτρα στήριξης, αλλά τους βάζετε τόσα περιοριστικά μέτρα, που δεν τους συμφέρει να ανοίξουν.
Επομένως ποια είναι η λύση;
Είτε απολύσεις, είτε λουκέτο.
Πρόκειται για σχέδιο εγγυημένης καταστροφής.
Και γιγαντιαίας ύφεσης.
Και θα αποδειχτείτε κύριε Μητσοτάκη ο βασιλιάς της ύφεσης.
Ενώ η ΝΔ θα επιβεβαιώσει τη φήμη της ως το κόμμα της κατάρρευσης και των μνημονίων.
25% από το 2008 μέχρι το 2014 και 15% πρόβλεψη για φέτος: κοντεύουμε το 40%.
Και επαναλαμβάνω: η κλεψύδρα αδειάζει αν δεν έχει ήδη αδειάσει.
Ίσα που προλαβαίνετε, αν προλαβαίνετε, να αντιστρέψετε την πορεία.
Και οι δυνατότητες υπάρχουν, όχι όμως για πολύ.
Το μαξιλάρι υπάρχει, όσο δε το έχετε ακόμη ξοδέψει για τα ανελαστικά έξοδα.

Ενισχύστε λοιπόν τις επιχειρήσεις,
Απαγορεύστε τις απολύσεις
Καταργήστε την εκ περιτροπής εργασία
Προστατεύστε τις σχέσεις εργασίας
Καλύψτε τους μισθούς όσων επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές,
Μην πετάτε την εστίαση και τα μικρά τουριστικά καταλύματα έξω από τα μέτρα στήριξης
Δώστε άμεσα οικονομική ενίσχυση στους αόρατους εργαζόμενους
Στηρίξτε τους επιστήμονες επαγγελματίες.
Μην περιφρονείτε και στηρίξτε γενναία τον κόσμο του πολιτισμού
Πάρτε σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και τελειώνετε επιτέλους με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών.

Αυτά κατ’ αρχήν θα έπρεπε να κάνετε. Αν θέλατε όντως να εμποδίσετε το κύμα της κρίσης να σαρώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έχετε δημοσιονομικό χώρο, έχετε ρευστότητα χάρις στο μαξιλάρι που σας αφήσαμε.

Μέχρι στιγμής έχετε πάρει μέτρα 4 δις εκ των οποίων ούτε τα μισά δεν έχουν εκταμιευτεί.

Μιλάτε βέβαια για 24 δις.
Προφανώς τα 20 είναι μέτρα για τις ειδήσεις.

Και επιτρέψτε μου εδώ να προειδοποιήσω: Προσέξτε τι κάνετε με το μαξιλάρι.
Διότι και να αφήσετε τους εργαζόμενους και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στην τύχη τους, και να εξαφανίσετε το μαξιλάρι που οι δικές τους θυσίες εξασφάλισαν, πάει πολύ κύριε Μητσοτάκη.

Κι αν συνεχίσετε να ροκανίζετε άσκοπα το μαξιλάρι, φοβάμαι μήπως το Σεπτέμβρη το κράτος είναι ταπί, και η κοινωνία καθόλου ψύχραιμη.

Αν εξανεμίσετε άσκοπα τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Θα φτάσετε στο σημείο να ζητάτε νέες θυσίες.
Ακόμη πιο βαριές.

Απαραίτητες όμως για να περάσει το σχέδιο ανοσίας αγέλης στην οικονομία.
Να επιβιώσουν μόνο οι ισχυροί και να πεθάνουν οι αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία.

Σας προειδοποιώ ότι θα έχετε την αποκλειστική ευθύνη, αν η χώρα μπεί σε νέες εθνικές περιπέτειες.

Άφησα για το τέλος, κύριε Μητσοτάκη, τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Αυτή τη παθογένεια που παραδοσιακά χαρακτήριζε το παλιό πολιτικό σύστημα και την παράταξή σας.

Και λυπάμαι που το λέω, αλλά όπως φαίνεται, το τραγικό πάθημα στο οποίο οδηγήσατε τη χώρα, με τέτοιες πρακτικές, δεν σας έχει γίνει μάθημα.

Δουλειές, δουλίτσες, σκανδαλώδη ρουσφέτια, και εξυπηρετήσεις φίλων και κουμπάρων, έρχονται δυστυχώς διαρκώς στο φως μέσα στην πανδημία.

Ευτυχώς το πέπλο σιωπής που εξασφαλίσατε από μεγάλα ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να τα σκεπάσει όλα.

Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.
Σπάνια τόσοι λίγοι, διέπραξαν τόσα πολλά, σε τόσο λίγο χρόνο.

Το σκάνδαλο των βάουτσερ είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό.
Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία να παίρνουν ένα 600αρι με ψευτοκατάρτιση. Θα μπορούσατε να τα δώσετε απευθείας αυτά τα χρήματα. Δεν το γνωρίζατε;
Το ερώτημα αν αυτό το έκανε μόνος του ο κ. Βρούτσης ή με το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντηθεί.
Είχατε γνώση; Αν δεν είχατε γιατί ο κ. Βρούτσης παραμένει στην θέση του; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε στους άλλους υπουργούς. Η σκιά σας ακολουθεί.
Υπάρχουν και αλλά σκάνδαλα με απευθείας αναθέσεις. Επιχειρήσεις που ε ένα βράδυ άλλαξαν αντικείμενο για να πάρουν δουλειές.
Ολα αυτά υπάρχουν και η κοινωνία δεν είναι τυφλή. Δεν σας έχει δοθεί λευκή επιταγή. Αντι να αξιολογήσετε ως θετική την στάση της αντιπολίτευσης που βάλαμε πλάτη για την αντιμετώπιση πανδημίας έρχεστε εδώ και εμφανίζεστε ως αυτός που δεν έχει λόγο να δώσει απαντήσεις.

Για εμάς η κρίση είναι ευκαιρία. Οχι για δουλειές.

Ούτε για να ζήσετε εσείς τον μύθο σας του στρατηλάτη, ή του Μωυσή, όπως σας χαρακτήρισε φιλικό σας μέσο.
Ούτε για να βάλετε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, και τη λογοδοσία σε καραντίνα,
Ούτε για να επιβάλετε καθεστώς μνημονίων και να μας φέρετε από το παράθυρο του κορονοϊού, τις πολιτικές που ο λαός μας έδιωξε από την πόρτα.

Εμείς, αντίθετα από σας, πιστεύουμε, ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία, αλλά για μια βαθιά κοινωνική και πολιτική αλλαγή.
Όχι για νέα κοινωνική απορρύθμιση.

Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, τη δοκιμασία της πανδημίας.
Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη.

Αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές.
Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο.
Να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον.
Να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων.
Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών.
Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.

Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις,
αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.
Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς με τη πολιτικής σας έχετε εκ νέου οδηγήσει.