Φώφη Γεννηματά: Μην πάτε σε τακτική ανοσίας της αγέλης

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι καλούμαστε να συμβιώσουμε με τον κορωνοϊό στην επόμενη μέρα κι αυτό κάνει τα πράγματα να έχουν μεγάλη διαφορά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κρατήσουν όλους τους Έλληνες ασφαλείς.

Μάλιστα η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η άρση των μέτρων χωρίς πολλά τεστ γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση και θεωρώ αδιανόητο ότι τώρα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική και να υιοθετήσουμε στρατηγικές περί ανοσίας της αγέλης. Να μην καταργήσει στην πράξη η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή.»

Αναφερόμενη στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων η κ. Γεννηματά το χαρακτήρισε ρίσκο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων. Φροντίστε να δοθούν τα χρήματα που χρειάζονται στις σχολικές επιτροπές για να εξασφαλιστούν όλα τα προστατευτικά μέσα για την υγεία των παιδιών των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα σχολεία.»

Για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας η πρόεδρος του κινήματος αλλαγής ζήτησε να υπάρξει διατίμηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και να δίδονται δωρεάν μάσκες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα σουπερμάρκετ. «Από τη στιγμή που γίνονται υποχρεωτικές οι μάσκες πρέπει να υπάρξει αυστηρή διατίμηση γιατί αλλιώς θα έχουμε αισχροκέρδεια και ήδη υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε μαύρη αγορά . Να παρέχονται δωρεάν στις δημόσιες υπηρεσίες στους δημόσιους χώρους και στα σουπερμάρκετ πρέπει να τους υποχρεώσετε να το κάνουν. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να συμβάλλεις γι’ αυτό το θέμα.»

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται από την ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα και να χρησιμοποιήσει εφόσον χρειάζεται και το οικονομικό μαξιλάρι.

«Τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα για να μην καταρρεύσει η παραγωγική βάση, που δανειζόμαστε από την Ευρωπαΐκή κεντρική τράπεζα και αν χρειαστεί να βάλουμε και χέρι στο περίφημο μαξιλάρι που δεν το παρέδωσε ο κ. Τσίπρας προήλθε από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, είναι χρήματα του ελληνικού λαού και αν πρέπει να κρατήσουμε όρθια την οικονομία τώρα τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι που έχουμε τις πλάτες της ευρωπαϊκής ένωσης.»

Γεννηματά: Προσπαθείτε να αξιοποιήσετε επικοινωνιακά την πανδημία
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την πανδημία Και ζήτησε η Βουλή και οι θεσμοί να σταματήσουν να λειτουργούν με τη διαδικασία του fast track. «Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο ούτε για τώρα ούτε για το μετά, ανεπαρκή μέτρα με αόριστες και κατά περίπτωση εξαγγελίες. Αυτό που κυριαρχεί είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της πανδημίας, η μονοπώληση της ενημέρωσης και το λιβάνισμα της κυβέρνησης με δημόσιο χρήμα.

Ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος της επικοινωνίας και της πελατειακής λογικής , στήνεται μέσα στην κρίση του κορωνοϊού κομματικό κράτος κράτος της δεξιάς.

Η αδιαφάνεια καλά κρατεί το σκάνδαλο με τα βάουτσερ έχει πρώτο υπεύθυνο τον κύριο Μητσοτάκη. Οι θεσμοί πρέπει να βγούν από την καραντίνα, η κανονική λειτουργία της Βουλής η πολυφωνία στην ενημέρωση είναι αναγκαία συστατικά στην δημοκρατία μας και προϋπόθεση για την αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Όχι διαδικασίες fast track στο κοινοβούλιο άλλο ως εδώ.»

Οι έξι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ
Η κυρία Γεννηματά πρότεινε 6 μέτρα από το πρόγραμμα που έχει καταθέσει το πρόγραμμα που έχει καταθέσει το κόμμα της και οι οποίες αφορούν την υγεία την εργασία τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις:

«Αναβάθμιση του συστήματος υγείας ενίσχυση των νοσοκομείων, επαναφορά τους σε πλήρη λειτουργία σε λίγο θα αρχίσουμε να έχουμε άλλες απώλειες από τους ασθενείς που δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία με χρόνιες παθήσεις.

Χρειαζόμαστε περισσότερα τεστ. Θα είχαμε περισσότερα στοιχεία για να προχωράμε με ασφάλεια τώρα που το ζητάει και ο κ. Τσιόδρας ελπίζω να τον ακούσετε.

Οργάνωση κέντρων για τον ιό εκτός νοσοκομείων και ενίσχυση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι να γίνει ορθολογική διαχείριση των δωρεών .

Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή για τις δωρεές με απόλυτη λογοδοσία.

Να ληφθούν μέτρα για τα νησιά το καλοκαίρι και προσλήψεις αν χρειαστεί.

Να ενταχθούν οι Υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά

Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο και επεξεργασμένο αφορά την διατήρηση θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για δύο μήνες με δύο όρους, ο πρώτος όρος η απαγόρευση απολύσεων και ο δεύτερος ορός η μη δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων.

Το ύψος του μετρό είναι 2 δις

Στήριξη των ανέργων, κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ χωρίς επίδομα ανεργίας για έξι μήνες

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας η κ Γεννηματά ανέφερε ότι η πρόταση που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τρίμηνο πάγωμα είναι μία τρύπα στο νερό

«Προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θεωρώ αδιανόητο να πετούν έξω από τα σπίτια τους οικογένειες τα funds. Έρχεστε να κάνετε μία τρύπα στο νερό δίνεται παράταση σε αυτό το αποτυχημένο σύστημα που ψηφίσατε.

Εμείς δε λέμε να καλύπτονται οι κακοπληρωτές αλλά δώστε μια σοβαρή παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και ελάτε εδώ στη Βουλή να συζητήσουμε μια οριστική βιώσιμη και δίκαιη λύση για το πρόβλημα αυτό.

Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού.

Χρειάζεται ειδικό σχέδιο για να αξιοποιήσουμε το όνομα της Ελλάδας και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα

Μείωση του Φ.Π.Α. για δύο χρόνια στην εστίαση και στην διανομή στο 6%.

Κατάργηση για δύο χρόνια του τέλους διανυκτερεύσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το λιγότερο για ένα χρόνο.

Πρέπει να ζητήσουμε πρωτόκολλο και πιστοποιητικά για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις από την Ευρώπη αλλιώς δεν θα ξεπαγώσει ο τουρισμός για φέτος.»

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το κόμμα της επέλεξε μία αντιπολίτευση που στηρίζει τα σωστά και ασκεί κριτικές στις αδικίες και τις αστοχίες, πρόσθεσε ότι η σοσιαλδημοκρατία θα βγει δικαιωμένη και ενισχυμένη από αυτή την κρίση τώρα που όλοι μιλάνε ξανά για την ανάγκη ενίσχυσης του κράτους Και άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει μιλώντας για μαϊμού σοσιαλδημοκράτες «Κάθε μεγάλη δοκιμασία κάθε κρίση μετράει το πραγματικό μας μπόι όχι αυτό που κατασκευάζει η σκιά και η προπαγάνδα. Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε την αντιπολίτευση που στηρίζει όσα σωστά γίνονται που ασκεί κριτική σε αδικίες και αστοχίας που προστατεύει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων των εργαζομένων των αδύναμων γιατί δεν πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο και αυτής της κρίσης. Αυτό είναι το DNA της παράταξης μας. Η επιστροφή στην καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες αλλαγές το πως θα προσδιοριστούν σε ένα κόσμο που αλλάζει ριζικά. Πολλοί στα λόγια θα προσπαθήσω να παραστήσουν τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες αλλά ας προσέξει ο λαός γιατί έχει πληρώσει ακριβά τις κακές απομιμήσεις, ας προσέξει και στο μέλλον είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κρυφτούν πίσω από λόγια σοσιαλδημοκρατικά και στην πράξη με τις πολιτικές τους να ενισχύσουν τις αγορές και τους ισχυρούς σε βάρος των πιο αδύναμων.

Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία έξυπνη και ευαίσθητη. Στόχος των σοσιαλιστών σήμερα είναι να επικεντρωθούν επιτέλους στα μεγάλα θέλω, τη ζωή, στον άνθρωπο, στην υγεία, παιδεία εργασία, περιβάλλον με ισχυρή σφραγίδα Δημοκρατίας δικαιοσύνης και αλληλέγγυες

Η παράταξη της αλλαγής θα βγει δικαιωμένη και πολύ πιο ψηλή και θα πρωταγωνιστήσουμε ξανά γιατί ο χρόνος είναι μπροστά για να μην μείνει κανένας πίσω και να γράψουμε μαζί εμείς το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό»