ΠΑΤΡΑ: Το προσωπικό του Πανεπιστημίου ζητά απόσυρση άρθρων – Να λυθούν ακαδημαϊκά προβλήματα

Ενώ περιμέναμε ο νέος νόμος να λύσει προβλήματα ακαδημαϊκής φύσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), αντιθέτως έρχεται να προσθέσει και άλλα, με πρωτοφανή απαξίωση και υποτίμηση των μελών μας.
Λίγοι μήνες μόνο πέρασαν από τον Οκτώβριο του 2019 όταν το Υπουργείο Παιδείας, μέσω επιστολής της κας Κεραμέως, ζητούσε από την Ομοσπονδία μας τις προτάσεις της για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αντί διαλόγου όμως, το Υπουργείο επιλέγει την τωρινή χρονική στιγμή να φέρει ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία που δεν θίγει και δεν επιλύει κανένα επείγον ζήτημα της Παιδείας, ώστε να δικαιολογείται η απαράδεκτη διαδικασία κατάθεσής του, με τους εκπαιδευτικούς φορείς στο σπίτι τους και τη Βουλή να υπολειτουργεί.
Το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει τη συνεισφορά μας στην ακαδημαϊκή λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαχρονικά, αλλά και κατά την πρόσφατη οικονομική και τρέχουσα υγειονομική κρίση της χώρας μας. Αντιθέτως, παραβλέπει πλήρως το ακαδημαϊκό μας έργο και θεωρεί σκόπιμο να μας αφαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή του ακαδημαϊκού μας προϊσταμένου, δείχνοντας ξεκάθαρα μία αντιφατική αντίληψη ως προς την έννοια της δημοκρατίας και της συμμετοχής. Γιατί τι άλλο μπορεί να δηλώνεται με τον αποκλεισμό του διδακτικού και άλλων κατηγοριών προσωπικού από εκλογικές διαδικασίες και με την αλλοίωση των εκλεκτορικών σωμάτων;
Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. αποτελούμε οργανικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στοιχείο που αποδεικνύουμε καθημερινά με το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό μας έργο, και διεκδικούμε:
• δικαίωμα ισότιμης ψήφου σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες και
• απόσυρση του άρθρου 62. Άλλωστε, από το 1982 (ν.1268/82) μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχαμε αποκλειστεί από την ανάδειξη των Αρχών Διοίκησης της Ιδρυμάτων, πλην μίας εξαίρεσης το 2011 (ν.4009/2011).
Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι το σχέδιο νόμου με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού επιφέρει ουσιαστικές αλλοιώσεις στη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, δυσχεραίνοντας το έργο των εκπαιδευτικών και αποθαρρύνοντας μαθητές και φοιτητές.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση των αυταρχικών άρθρων. Συστρατευόμαστε με τους συναδέλφους μας μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικούς, ερευνητές και τους φοιτητές για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και μαχόμαστε με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στον αγώνα για μια δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου παιδεία.
Για το Δ. Σ.

Δημήτρης Τσιπιανίτης Ελένη Σιμώνη
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας