Ο Τράμπ και ο Μπάιντεν. Κόκκινος ή μπλε Νοέμβρης;

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να μονοπωλεί την επικαιρότητα, παρόλη την αποκλιμάκωση που γνωρίζει εγχώρια, αλλά και την επιστροφή στην μερική κανονικότητα που εξετάζουν και άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Στις ΗΠΑ όμως, εδώ και καιρό, υπάρχει προεκλογική περίοδος. Και αν οι προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων δεν διεξήχθησαν ποτέ(ο Τράμπ είναι και ιδεολογικά κυρίαρχος πια) οι αντίστοιχες των Δημοκρατικών άφησαν πληγές. Ίσως όχι τόσο μεγάλες όπως εκείνες του 2016, αλλά σίγουρα μπορεί να παίξουν ρόλο στις εκλογές της πρώτης Τρίτης του Νοέμβρη.

Ο αντιπρόεδρος της διακυβέρνησης Ομπάμα, Τζό Μπάιντεν, θα είναι ο εκλεκτός των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί και τυπικά στο συνέδριο του Ιουλίου, στην «έδρα» του Γιάννη Αντετοκούμπο, το Μιλγουόκι. Ο Μπέρνι Σάντερς που φαίνεται να έχει αρκεστεί στην θέση του «αιώνιου δεύτερου», στήριξε από την άλλη με αρκετά περισσότερη επιθυμία τον Μπάιντεν, σε σχέση με την αντίστοιχη στάση που κράτησε έναντι της Χίλαρι Κλίντον τέσσερα χρόνια πριν. Τότε που φυσικά δεν έπεισε κανέναν, πως θα επιθυμούσε την επιστροφή της στον Λευκό Οίκο. Οι υποστηρικτές του όμως; Δείχνουν όχι και τόσο χαρούμενοι με την επιλογή του κόμματος τους, προτάσσοντας την αντίθεση τους με έναν πολιτικό που έχει την φθορά της εξουσίας, ψιθυρίζονται για εκείνον περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κυρίως είναι εκπρόσωπος του κατεστημένου. Το σύνθημα «Never Biden» σίγουρα θα απασχολήσει τον πρώην αντιπρόεδρο. Χωρίς τους αριστερούς φανατικούς υποστηρικτές του Σάντερς, δεν θα κερδίσει. Και η αλήθεια είναι για εκείνον πως το κόμμα που τον επέλεξε, έχει στρίψει «πολύ αριστερά»…

Στοιχεία που δεν φαίνεται διόλου να απασχολούν τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει «αλώσει» την βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πολλοί αναλυτές δεν βρίσκουν τίποτα που να τους θυμίζει το κόμμα του Λίνκολν ή του Ρέιγκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν δεν προτρέπει τους αμερικανούς πολίτες να πιούν ..χλωρίνη, φροντίζει να τους θυμίζει πως είναι αντισυστημικός, πως ανόρθωσε την οικονομία της χώρας τους(παρότι η Αμερική «ανεβαίνει» ήδη από το 2012) και πως χωρίς αυτόν το «καράβι» θα επιστρέψει στην ύφεση και την στασιμότητα. Οπτικές γωνίες που πλείστοι εκ των οπαδών του ασπάζονται στο μέγιστο βαθμό.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα μεγάλα ερωτηματικά. Σε πρώτη φάση όλοι αναμένουν την απόφαση του Μπάιντεν για την θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου. Μια απόφαση, που σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε πως θα την πάρει σε συνεργασία και με τον πρόεδρο Ομπάμα. Και εδώ είναι που η ονοματολογία δεν έχει τέλος. Μπλούμπεργκ, Γουόρεν, Σάντερς ακόμα και η Χίλαρι Κλίντον φημολογούνται πως βρίσκονται στην λίστα. Για ένα αξίωμα, που ναι μεν μπορεί να μοιάζει διακοσμητικό αλλά όπως έλεγε ο πρόεδρος Τζόνσον «από εκεί όλα γίνονται»… Ας μην ξεχνάει κανείς πως τον Νοέμβριο ο Τράμπ θα διανύει το 74ο έτος της ηλικίας του και ο Μπάιντεν θα οδεύει για το 78ο! Μια ηλικιακή κατηγορία που σίγουρα απογοητεύει τους νεαρούς αμερικανούς ψηφοφόρους, που θέλουν να μιλήσουν για ανθρώπινα δικαιώματα, για περιβαλλοντικά ζητήματα και ανισότητες.

Τα δεδομένα συνομολογούν πως οδεύουμε για ένα εκλογικό σώμα που θα διχαστεί. Και η νίκη του Τράμπ όσο συντηρείται η κατάσταση με την πανδημία, οι οικονομικές πληγές της οποίας θα αργήσουν να αποτιμηθούν, δεν είναι και τόσο σίγουρη. Μια ήττα του Αμερικανού προέδρου ίσως δώσει μια ¨ανάσα¨ στη διεθνή κοινότητα, καθώς ο Μπάιντεν «ξέρει το τιμόνι». Όμως, μια νέα τετραετία Τραμπ(Four more years) χωρίς το άγχος της επανεκλογής, θα κάνει πολλούς να κρατήσουν την ανάσα τους…

Διονύσης Γ. Γράψας
Ιστορικός