Κορωνοϊός – Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα – Σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα

Στα 2.576 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε δέκα νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Εξάλλου, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.

Παράλληλα, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, με συνέπεια οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό να ανέρχονται πλέον στους 139.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην χρήση της μάσκας, «απαντώντας» εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό. «Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μετρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξληγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή συσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαιτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικο μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας -μιλαμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.

Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν απο τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη νέα φλεγμονώδη νόσο, που «χτυπάει» τα παιδιά. Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω κα πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».

«Τα παιδια είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.