Κορωνοϊός – Μηταράκης: Κρούσματα σε 3 από τα 93 κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – Καμία απώλεια ζωής

Την συνολική εικόνα επίπτωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις 93 δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έδωσε ο κ. Νότης Μηταράκης στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε ότι η έγκαιρη επέμβαση της κυβέρνησης και το συνολικό σχέδιο που εφαρμόστηκε υπο την καθοδήγηση του ΕΟΔΥ έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και να εκδηλωθούν κρούσματα σε μόλις 3 απο τα 93 κέντρα φιλοξενίας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με αποτέλεσμα σήμερα να διαμένουν περίπου 38.000 αιτούντες άσυλο. Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2020 μεταφέρθηκαν προς την ενδοχώρα περίπου 10.700 άτομα ενώ οι νέες αφίξεις ανήλθαν σε 9.100. Πάντως, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τον Απρίλιο παρατηρούνται μηδενικές ροές.

Πάντως, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι παρά τον περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων στις δομές φιλοξενίας, η ανησυχία παραμένει γι αυτό και πραγματοποιούνται καθημερινά χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι. “Το σχέδιο που εφαρμόζουμε έχει τέσσερις πυλώνες: διαχωρισμός νέων αφίξεων – περιορισμός κυκλοφορίας – προστασία της περιμέτρου – δημιουργία υγειονομικών χώρων καραντίνας” είπε μεταξύ άλλων.

Απο την άλλη πλευρά ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε “αυτάρεσκη” την τοποθέτηση του υπουργού και υποστήριξε ότι τα “πράγματα δεν πάνε καλά”. Υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες “αφέθηκαν στην ανοσία της αγέλης με βάρβαρο τρόπο” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους προέτρεψε να “μείνουν στην ζούγκλα της Μόριας”. Πρότεινε δε, να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών και αύξηση των τεστ.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας έκανε έκκληση προκειμένου η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα αιτήματα του κρατούμενου Δημάκη που έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας. “Κάνω έκκληση για τον κρατούμενο Δημάκη που η ζωή του είναι σε κίνδυνο. Είχαμε νεκρούς απεργούς πείνας επι Ερντογάν. Ξεκίνησε ένα λάθος μην το αφήσετε να γίνει έγκλημα” είπε.