ΠΑΤΡΑ: Τα οικονομικά μέτρα το δήμου για τον κορονοϊό – Τι θα γίνει με τα τέλη και σε ποιες κατηγορίες δημοτών και επαγγελματιών


Στην εισήγησή του στην σημερινή (28 Απρίλη 2020) συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων, για το θέμα «μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης δημοτών λόγω πανδημίας του κορωνοϊού», ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης  και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, πρότεινε τα εξής μέτρα:

1) Την περαιτέρω μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό από 1,50 που είναι σήμερα σε 1,20 για το Δήμο Πατρέων, καθώς και για τις  Δημοτικές Ενότητες και Tοπικές Κοινότητες όπου ισχύει τώρα ο συντελεστής 1,50.

Ήδη είχαμε προβεί μέχρι σήμερα σε προηγούμενες μειώσεις από 1,95 που ήταν ο συντελεστής το 2014 όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου σε 1,70 και σε 1,50 αντίστοιχα.

Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που με βάση την έκταση του για την οποία απαιτείται σημαντικό κόστος υπηρεσιών καθαριότητας  και ηλεκτροφωτισμού, έχουμε τους χαμηλότερους  συντελεστές  του τέλους αυτού.

2) Την απαλλαγή ενοικίων από ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος  για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

3) Την απαλλαγή ενοικίων από κυλικεία στα σχολικά συγκροτήματα και από κυλικεία κοιμητηρίων, καθώς και Δημοτικών γηπέδων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σημειώνουμε εδώ ότι οι σχετικές Κ.Υ.Α αναφέρουν μόνο μείωση ενοικίων κατά 40% σε εκμισθωμένα  ακίνητα των Δήμων και όχι απαλλαγή ενοικίων, ενώ για τα κυλικεία αναστολή της καταβολής του ενοικίου για το χρονικό  αυτό διάστημα και όχι απαλλαγή αυτών, ενώ εμείς προτείνουμε την πλήρη απαλλαγή όλων αυτών των ενοικίων για το διάστημα αυτό.

4) α) Την απαλλαγή των επιχειρήσεων που ανήκουν στον επαγγελματικό συντελεστή 3,40 – 1,80 – 1,20 – 0,9  καθώς και των  ξενοδοχείων  που ανήκουν στον συντελεστή 4,5 και έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ  από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού.

β) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων), για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και για όσο χρόνο χρειαστεί λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού καθώς και

γ) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%

δ) Από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%

ε) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%

Οι περιπτώσεις γ), δ)  και  ε) ισχύουν επίσης για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σημειώνουμε  ότι τις απαλλαγές από τα ενοίκια  των κυλικείων των σχολικών συγκροτημάτων που αναφέραμε,  θα τις υλοποιήσουν οι σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι και καθ΄ ύλην αρμόδιες.

Παράλληλα συνεχίζουμε και για το έτος 2020 τις μειώσεις σε ποσοστό 50% αλλά και απαλλαγές κατά 100% των «ευπαθών ομάδων» από τα ανταποδοτικά τέλη  χωρίς νέα αίτηση τους για το 2020.

Νέα αίτηση υποβάλλουν μόνο οι άνεργοι και οι δικαιούχοι ΚΕΑ προκειμένου να ενταχθούν στις απαλλαγές όσοι καθίστανται εντός του 2020 άνεργοι και νέοι δικαιούχοι ΚΕΑ.

Πρόκειται για 12 κατηγορίες συνδημοτών μας όπως άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχοι ΚΕΑ κ.λπ. που έχουμε απαλλάξει από τέλη και που όλοι γνωρίζουμε με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει στα Δ.Σ. από το 2014 μέχρι σήμερα.

Γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές θα φέρουν επιδείνωση των οικονομικών του Δήμου μας  σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του και για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι στην πορεία, απαιτείται διεκδίκηση από την κυβέρνηση μεγάλης  χρηματοδότησης.

Θα υποχρεωθούμε σε τροποποίηση του σχεδιασμού μας  σε σχέση με δαπάνες  που έχουμε προγραμματίσει,  διαφυλάσσοντας μισθοδοσία των εργαζομένων μας και λειτουργία των Υπηρεσιών.

΄Εχοντας υπ όψη βεβαίως και τις οικονομικές απαιτήσεις  που χρειάζονται για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών  καθαριότητας  της Ξερόλακας.

Με πείσμα θα διεκδικήσουμε τα κονδύλια που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιό μας για την Διαχείριση Αποβλήτων και να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει για να φύγουμε από την Ξερόλακα.

Προέχει αυτή την ώρα η προάσπιση και η στήριξη δημοτών μας και των επαγγελματιών στη νέα δυσμενή κατάσταση.

Συνεχίζουμε μέσα στο λαϊκό μετερίζι που έχουμε επιλέξει γιατί  το σύνθημα μας είναι Πρώτα οι Λαϊκές Ανάγκες   και σε αυτή την οικονομική  κατάσταση που έχει περιέλθει ο Πατραϊκός λαός λόγω τώρα της κρίσης της πανδημίας  του κορωνοϊού, είμαστε δίπλα του και ενάντια σε όσα βιώνει και απειλείται .

Η προστασία της υγείας , του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας  του λαού μας όμως, απαιτεί τη λήψη συνολικής δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Γι αυτό και διεκδικούμε :

 • Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.
 • Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι, οι όποιοι είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους.
 • Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσων αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για άπορους, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.
 • Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές.
 • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις, οι τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας επί το δυσμενέστερο.
 • Να μη γίνουν μειώσεις μισθών των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
 • Να νομοθετηθεί το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας (13ος -14ος μισθός) για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
 • Μονιμοποίηση τώρα όλων όσων εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σχολικές καθαρίστριες).
 • Προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
 • Να προσληφθούν οι σχολικοί τροχονόμοι ως προσωπικό σχολείων.
 • Πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ΙΔΟΧ με διάφορες συμβάσεις στον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, καθ’ όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών στις οποίες εργάζονται.
 • Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια.
 • Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ να ενταχθούν στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ

Η οργάνωση του λαϊκού κινήματος, η κοινωνική δυναμική του και κινητοποίηση,  αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα προκειμένου όχι μόνο και αυτή την κρίση να μην την πληρώσει ο λαός, αλλά να έχουμε και θετικές εξελίξεις για την πόλη μας και τη χώρα μας.

 

Ο Αντιδήμαρχος αναφερόμενος στις εξελίξεις σημείωσε:

«Ως Δημοτική Αρχή είναι γνωστό ότι διεκδικούμε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό,  για τη λειτουργία των Υπηρεσιών των Δήμων στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Οι κυρίαρχες πολιτικές όμως που εφαρμόζονται διαχρονικά σύμφωνα με τους αστικούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, του πολιτικού συστήματος δηλαδή,  είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θέση μας  αυτή,  στο δόγμα,  η κάθε υπηρεσία που προσφέρεται  στο λαό  πρέπει να πληρώνεται  από αυτόν ως ανταποδοτική,  παρά του ότι την έχει προπληρώσει πολλαπλάσια με άμεση και έμμεση ληστρική φορολόγηση.

Στόχος μας είναι η κατάργηση κάθε είδους  τελών και φόρων για υπηρεσίες παρεχόμενες προς το λαό  όπως σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, προσχολικής ηλικίας, καλλιτεχνικής παιδείας, δημοτικών και ανταποδοτικών τελών κ.λ.π.

Αυτός ο στόχος μας συνδυάζεται με την ανάπτυξη της πάλης για ανατροπή των συσχετισμών δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο της κεντρικής εξουσίας.

Ταυτόχρονα  με τις θέσεις μας αυτές και τους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και την πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και την επιστροφή των παρακρατηθέντων θεσμοθετηθέντων πόρων που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική  Διοίκηση και που με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 οι Δήμοι θα έπρεπε να λάβουν 6 δις 62 εκατ. ευρώ αντί του 1 δις 857 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 δις  205 εκατ. ευρώ λιγότερα, τα οποία «δεν πάνε στη θάλασσα», αλλά ενισχύουν  «επενδυτικά» μονοπώλια  και τραπεζικό κεφάλαιο που λεηλάτησαν και λεηλατούν το λαό μας.

Εξ αιτίας όλων  αυτών , όλοι γνωρίζουμε την υποχρηματοδότηση προς τους Δήμους που σε σύγκριση με το 2009 η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 62 % .

Γνωρίζουμε επίσης πως σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση για το λαό μας έχει επιδεινωθεί.

Στη συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε από την καπιταλιστική οικονομική, κρίση η πανδημία του κορωνοϊού  δρα ως καταλύτης στην ύφεση της καπιταλιστικής  οικονομίας,  η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση  της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη , η οργάνωση του κινήματος και η διεκδίκηση για να μην πληρώσει ξανά ο λαός και αυτή την κρίση.

Για να μην μείνουν τα «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται  ως «έκτακτα» αλλά με στόχο να μείνουν και να ανατρέψουν ακόμη περισσότερο εργασιακές σχέσεις και εισοδήματα .

Έτσι εφαρμόστηκαν και τα  μέτρα  «έκτακτων συνθηκών»  με τα μνημόνια από όλες τις κυβερνήσεις .

Αυτά τα μέτρα δεν είναι που από «έκτακτα» που ξεκίνησαν και δήθεν «προσωρινά» έχουν γίνει πλέον μόνιμα;;;;

«Αγκάλιασαν» εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις , επαγγελματίες και εμπόρους, που ήδη έδιναν μάχη για την επιβίωση τους και τώρα με την πανδημία δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.

Έχει πλέον δημιουργηθεί μια έκτακτη ιδιαίτερα δυσμενής κατάσταση στην όποια έχει περιέλθει ο Πατραϊκός λαός και ο λαός της χώρας μας, στην οποία η Δημοτική Αρχή   από την  αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας  πήρε προστατευτικά μέτρα τόσο εντός των Υπηρεσιών μας,  όσο και σε υπηρεσίες προς τους Δημότες  μας σε σχέση και με την προστασία  της υγείας, αλλά και με κοινωνικές υπηρεσίες με ενίσχυση τους από εργαζόμενους  άλλων Υπηρεσιών του Δήμου μας και των Νομικών του προσώπων.

Παράλληλα με τους αγώνες που πρέπει να κάνουμε για να έχουν οι εργαζόμενοι , οι συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι  αυτά που δικαιούνται , θέλουμε ως Δήμος, εξαντλώντας τα όποια περιθώρια  έχουμε,  να δώσουμε  μέσα σε αυτή τη κατάσταση που βιώνει ο Πατραϊκός λαός  μια ακόμη οικονομική ελάφρυνση βοηθώντας έτσι ακόμα περισσότερο το λαό,  επαγγελματίες και μη,  που πλήττεται, λόγω της πανδημίας».