Προστασία πρώτης κατοικίας: Παράταση έως 8 μήνες της προστασίας ο στόχος της κυβέρνησης

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέψει την πώληση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο κατανάλωσης, έως και τις 15 Μαΐου αντί 30 Απριλίου που ισχύει παγίως. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ικανοποιήσει το αίτημα των βενζινοπωλὠν που έχουν δει κάθετη πτώση των πωλήσεων λόγω καραντίνας, για ολιγοήμερη παράταση διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η πτώση της τιμής είναι εντυπωσιακή και όσοι σπεύσουν να αποθεματοποιήσουν για τον επόμενο χειμώνα, θα αγοράσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας πενταετίας και 28% χαμηλότερα σε σχέση με πριν 3 μήνες. Τέλη Γενάρη επωλείτο 1,075 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο και σήμερα 0,772. Αυτό οφείλεται στο ότι η διεθνής τιμή πετρελαίου έχει πέσει στο ίδιο διάστημα 71% (!) στα επίπεδα του 1999.

Οι σημερινές τιμές φαντάζουν δελεαστικές γιατί … και τσάμπα να επωλείτο το πετρέλαιο διεθνώς, λόγω των φόρων και μόνον στην Ελλάδα θα επωλείτο τουλάχιστον 0,35 λεπτά το λίτρο, χωρίς καν προμήθειες και άλλα έξοδα! Οι υπέρογκοι φόροι είναι και ο λόγος που η αμόλυβδη έχει πέσει μόλις 14,5% (μέση τιμή) από 1,599€ σε 1,336€/λίτρο, ενώ το Πετρέλαιο κίνησης κατά 18,5%, από 1,394€ σε 1,137€/λίτρο. Και ενώ το διαχρονικό αίτημα ήταν να μειωθούν οι κρατικοί φόροι στα καύσιμα (ειδικά μετά και τις υπέρογκες αυξήσεις του 2015), νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αρκεστούν στην παραχώρηση 15 ημερών που θα δώσει ως την Πέμπτη η Πολιτεία, για να σπεύσουν αν θέλουν να επωφεληθούν.

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται επίσης και η ανακοίνωση για παράταση προστασίας της α΄κατοικίας. Στο παζάρι αυτό, οι θεσμοί αποδέχονται μόλις 2-4 μήνες παράταση ως το καλοκαίρι λόγω κορωνοϊού, αλλά η Αθήνα ζητά τουλάχιστον 6 ή και 8 μήνες, έως Οκτώβριο ή Δεκέμβριο του 2020.

Άμεσα μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για την κατανομή και χορήγηση των χαμηλότοκων (σχεδόν άτοκων) κρατικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα αρχίσουν να μπαίνουν μετά την Πρωτομαγιά στους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με την μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» μέσω της ΑΑΔΕ. Θα είναι ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης και για όσους δεν προλάβουν ή χρειαστούν περισσότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει και δεύτερο «πακέτο» έως 1 δισ. ευρώ, με νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν στο MyBusinessSupport τον Μάιο, για ποσά δανείων που μπορεί να φτάνουν (θεωρητικά) μέχρι και 500.000 ευρώ, ανάλογα με τα προβλήματα και τις ανάγκες της επιχείρησης, με βάση αλγόριθμο που θα εξετάζει τον τζίρο, τις θέσεις εργασίας κλπ. Ήδη έχουν κάνει αίτηση σχεδόν 139.000 ενδιαφερόμενοι και όσοι ενταχθούν θα αρχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειο από το 2022 και μέχρι το 2025, δηλαδή μετά το τέλος της κρίσης λόγω πανδημίας.