Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να τραυματίστηκε σε δοκιμή πυραύλου, λέει Βορειοκορεάτης που αυτομόλησε

Μια ακόμη θεωρία έρχεται να προστεθεί στα αμέτρητα σενάρια που συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις από τη Σεούλ ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι ζωντανός και καλά.

Η «εξαφάνιση» του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη δημόσια ζωή στη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες πυροδότησε πλήθος σενάρια στον διεθνή Τύπο, με αντικρουόμενες πληροφορίες από διάφορες πηγές να αναφέρουν ότι ο 36χρονος ηγέτης είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ή ακόμα και νεκρός.

Σήμερα όμως η Sun αναφέρει μία ακόμη θεωρία για την απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία (όπως και πολλές από τις προηγούμενες) δεν βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία αλλά στην εκτίμηση ενός πρώην αξιωματούχου ο οποίος έχει αυτομολήσει από τη Βόρεια Κορέα.

Ο συγκεκριμένος άνδρας, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, δήλωσε στην εφημερίδα The Dong-A Ilbo ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να τραυματίστηκε άσχημα κατά τη διάρκεια πρόσφατων στρατιωτικών γυμνασίων.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πολλούς πυραύλους Κρουζ στη θάλασσα και μαχητικά Sukhoi εκτόξευσαν πυραύλους αέρος-επιφάνειας στις 14 Απριλίου, σε μία επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη γειτονική Νότια Κορέα. Οι εκτοξεύσεις έγιναν το πρωί της Τρίτης, από τοποθεσίες κοντά στο Μούντσον και τη γειτονική Ουονσάν, όπου το ιδιωτικό τρένο του Κιμ καταγράφηκε από δορυφόρο.

Ο Λι Τζονγκ Χο, ο οποίος έχει αυτομολήσει στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτές οι δοκιμές αποκλείεται να λάμβαναν χώρα δίχως το «πράσινο φως» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ήταν καλά όταν εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι. Τα γυμνάσια, όπως γράφει η Sun, πραγματοποιήθηκαν μια μέρα πριν την ετήσια γιορτή για την επέτειο γενεθλίων του εκλιπόντα παππού του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Ιλ Σουνγκ, από την οποία απουσίασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Λι είπε στην εφημερίδα: «Ο Κιμ δεν αναφέρθηκε στις αναφορές για τις δοκιμές και δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κανένα βίντεο ή φωτογραφία από την εκτόξευση των πυραύλων ή από τα γυμνάσια των μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό δείχνει ότι είναι πιθανό να συνέβη κάποιο αναπάντεχο ατύχημα που μπορεί να προκλήθηκε από συντρίμμια ή φωτιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το οπτικό υλικό από τέτοιου είδους δοκιμές δεν θα επιτρεπόταν να μεταδοθεί χωρίς την άδεια του ίδιου του Κιμ, κι αυτό – σύμφωνα με τον ίδιο – ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θεωρία του ότι έχει τραυματιστεί.

Η Sun υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν εκτοξεύσεις πυραύλων είχαν ατυχή έκβαση στη Βόρεια Κορέα, λόγω της φημολογούμενης βιασύνης της χώρας να επιδεικνύει την στρατιωτική της δυναμη χωρίς να έχει ολοκληρώσει προηγουμένως τις απαιτούμενες δοκιμές. Χαρακτηριστικά αναφέρει μια αποτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν το 2017, που κατέληξε σε έκρηξη του πυραύλου λίγο μετά την εκτόξευση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η καινούργια θεωρία για το τι συμβαίνει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν είναι παρά μια… θεωρία, και το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πηγή: The Sun