Δημοσκόπηση-κορωνοϊός: Το 85,7% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση -Αυξημένη η αισιοδοξία

advertisement

Μια μεγάλη δημοσκόπηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Στη δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, το αν είναι αισιόδοξοι, για το αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ακόμη και για το πόσο συχνά βγαίνουν από το σπίτι και γιατί.

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις από τη δημοσκόπηση προκύπτουν και εκπλήξεις όπως το ότι «ο λαός μας σήμερα δηλώνει πιο αισιόδοξος και υπερήφανος από οποτεδήποτε τα τελευταία δύσκολα χρόνια.» Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε με τηλεφωνική έρευνα, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης.

Δημοσκόπηση: Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση λένε 9 στους 10 Ελληνες

Η ερώτηση «κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση» περιλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis τα τελευταία οκτώ χρόνια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (Φεβρουάριος 2015 και φθινόπωρο 2019) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει σταθερά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Από ό,τι αποδεικνύεται στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις, όμως, η οποία περιλαμβάνει και πάλι αυτή την ερώτηση, «οι Έλληνες δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο αισιόδοξοι και σίγουροι για το μέλλον, όσο σήμερα. Σήμερα το 85,7% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο ποσοστό» αναφέρει ο οργανισμός και προσθέτει:

«Είναι μια ενδεικτική ερώτηση του τι πιστεύουν οι πολίτες για τη γενική κατάσταση της χώρας και, σήμερα, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας, όλες οι δημογραφικές ομάδες των Ελλήνων, όλες οι ηλικίες, όλες οι επαγγελματικές ομάδες, όλα τα μορφωτικά επίπεδα, όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, οι κοινωνικές τάξεις, οι γεωγραφικές προελεύσεις και οι κομματικές προτιμήσεις συμφωνούν, για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση, ότι τα πράγματα πάνε καλά.»

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Μειωμένη η ανασφάλεια, αυξημένη η αισιοδοξία
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τη σημαντική ερώτηση της δημοσκόπησης για τα συναισθήματα. Οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια συναισθήματα σας διακατέχουν πιο έντονα σήμερα ως Ελληνα/Ελληνίδα» δείχνουν μια πολύ σημαντική μεταβολή, συγκριτικά με πέντε μήνες νωρίτερα.

Η διαΝΕΟσις αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δημοσκόπηση:

«Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και, βέβαια, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυριάρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια περάσαμε στην αισιοδοξία.Όταν ζητήσαμε να μας πουν τα δύο κυριότερα αισθήματά τους αυτή τη στιγμή, 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την “αισιοδοξία” (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο).

»Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση.»

Δείτε τους δείκτες για την αισιοδοξία:

Ολόκληρη η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τη διαΝΕΟσις:

https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://www.dianeosis.org/wp-content/uploads/2020/04/covid-19_survey.pdf