Ερντογάν: Μισόλογα από τον Τούρκο πρόεδρο για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Αποφεύγοντας επι της ουσίας οποιαδήποτε αυτοκριτική για τα γεγονότα του 1915 – 1917 και τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε προσωπική επιστολή στον Αρμένιο Πατριάρχη της Τουρκίας Mασαλιάν, αναφέροντας πως θυμάται: «με σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους κάτω από σκληρές συνθήκες στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».
Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι 1,5 εκατομμύριο πρόγονοί τους σφαγιάστηκαν συστηματικά από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απαίτησε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 105η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη από τη χώρα του γι’ αυτό το «έγκλημα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού» όπως το χαρακτήρισε.

Η Τουρκία ωστόσο απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, κάνοντας λόγο για αμοιβαίες σφαγές μέσα σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου και λιμού που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές. Στο ίδιο μήκος κινείται και η επιστολή του ο Ερντογάν προς τον Αρμένιο Πατριάρχη της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν αρχίζει την επιστολή του με την φράση: «Αιδεσιμότατε Σαχάκ Μασαλιάν, Αρμένιε Πατριάρχη της Τουρκίας και διακεκριμένα μέλη της αρμενικής κοινότητας, σας χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό» αναφέροντας πως η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών τους συνεχίζει να αυξάνεται ισχυρότερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάνε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο.

Προσευχόμενος να φτάσουν στο μέλλον με πιο ενωμένο τρόπο και με ισχυρότερα συναισθήματα ενότητας και αλληλεγγύης, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει: «Θυμάμαι με σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους κάτω από σκληρές συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε μεγάλες θλίψεις στους λαούς του κόσμου και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στα εγγόνια τους. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε όλους τους Οθωμανούς πολίτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής περιόδου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέψαμε ούτε ένας πολίτης μας να υποστεί ενόχληση ή διακρίσεις λόγω της πίστης ή της ταυτότητας του και ποτέ δεν θα το κάνουμε. Όλοι γνωρίζουμε τους κύκλους που εργάζονται για να δημιουργήσουν εχθρότητα από το παρελθόν αγνοώντας την ενότητα μας που προέκυψε από το στήθος της Ανατολίας. Ενώ επιθυμούμε και εργαζόμαστε για ένα μέλλον γεμάτο ενότητα, ευημερία και ηρεμία, είναι η πιο σημαντική επιθυμία μας είναι να μην επιτρέπονται οι κύκλοι που στοχεύουν στο αντίθετο. Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου, θυμάμαι για άλλη μια φορά με σεβασμό και έλεος τους Οθωμανούς Αρμένιους τους οποίους χάσαμε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ειρήνη σε σας».