Γιαννάκος – ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομική βόμβα η κλινική «Ταξιάρχαι»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε για όσα έχουν αποκαλυφθεί από χθες σχετικά με τη λειτουργία της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, την οποία χαρακτηρίζει «υγειονομική βόμβα», ενώ επικρίνει τη στάση της διοίκησης ως προς την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρω, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

Η δήλωση του κ. Γιαννάκου:

«Υγειονομική βόμβα η κλινική «Ταξιάρχαι». Μια κλινική που είναι χειρουργική, έχει δύο μονάδες τεχνητού νεφρου και παθολογική κλινική και ουσιαστικά λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος εάν τηρούνται οι κτιριακές προδιαγραφές ασφαλείας και εάν τηρούνται τα μέτρα αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μιλήσαμε με ασθενείς και εργαζόμενους. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι ανεπαρκέστατα. Κοστίζουν. Οι εργαζόμενοι δεν μιλούν δημόσια γιατί είναι τρομοκρατημένοι.Τη διεύθυνση περισσότερο από τα μέτρα προστασίας την απασχολεί η μη χρήση κινητών από τους εργαζόμενους για να αποδίδουν καλύτερα, όπως λένε. Η κλινική αυτή απορούμε πως δουλεύει χωρίς να πληροί τις κτιριακές προδιαγραφές και δεν της έχει αφαιρεθεί η άδεια ειδικά τώρα με την πανδημία.

Δεν έχει καθόλου προαύλιο χώρο πάρα μόνο ένα πάρκινγκ. Κατευθείαν από το δρόμο εισέρχονται όλοι στη κλινική και με το ένα ασανσέρ εξυπηρετούνται ασθενείς αιμοκαθαιρόμενοι. Ηλικιωμένοι, συνοδοί και προσωπικό.

Στο ισόγειο είναι η μια μονάδα αιμοκάθαρσης που έχει ξεχωριστή είσοδο. Η δεύτερη μονάδα είναι στο πρώτο όροφο δίπλα από τα χειρουργεία. Για να πάνε οι νεφροπαθείς πρέπει να περάσουν στο διάδρομο της κλινικής να μπουν στο ένα κοινό ασανσερ. Στο δεύτερο όροφο είναι η παθολογική κλινική που λειτουργεί ως γηριατρική και στο τρίτο όροφο η χειρουργική κλινική.

Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί μονάδα τεχνητού νεφρού σε όροφο χωρίς ξεχωριστή είσοδο ή δεύτερο ασανσέρ που να χωράει και φορεία; Χωρίς βοηθητικούς χώρους, αποστάσεις στα κρεβάτια κ.α.λ.

Γνωρίζουμε από το ΝΙΜΤΣ που είναι το μόνο Νοσοκομείο που κάνει αιμοκάθαρση σε περιστατικά κωρονοϊού, ότι τα περιστατικά αυτά δεν αντέχουν. Πεθαίνουν κατά την αιμοκάθαρση. Γιατί δεν υποβάλλονται οι ασθενείς σε τακτικά τεστ κωρονοϊού με δεδομένο ότι μπαινοβγαίνουν στη κλινική  αιμοκαθαιρομενοι; Άλλοι ασθενείς. Συνοδοί και προσωπικό. Χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας.

Είδατε τι γίνεται με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Όχι μόνο δεν προσφέρει, αλλά εξελίσσεται σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτά να τα βλέπουν στη κυβέρνηση που πριν τη κρίση τους αποθέωναν. Τι προσέφερε στη πανδημία ο ιδιωτικός τομέας; Τα κρούσματα κωρονοϊού τα μεταφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία».