(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο Σύλλογος Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» για το θάνατο του Γ.Βασιλόπουλου


Ψήφισμα του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» για το θάνατο του ιδρυτικού μέλους Βασιλόπουλου Γιώργου
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του Ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Γιώργου Βασιλόπουλου , συνεδρίασε έκτακτα και εκτιμώντας το ήθος, την ευγένεια και την προσφορά του αποφάσισε ομόφωνα :
1ον.- Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος .
2ον.- Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του Σαββάτου 25/04/2020 και να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.
3ον.- Να καταθέσει στη μνήμη του εκλιπόντος χρηματικό ποσό υπέρ κοινωφελούς σκοπού.
4ον.- Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος,
Μαλλιάς Θεόδωρος

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΤΡΑΣ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ευτυχήσαμε να έχουμε κοντά μας για περίπου 45 χρόνια, ένα επιστήθιο φίλο, το Γιώργο Βασιλόπουλο, Ιδρυτικό και μέχρι εχθές, ενεργό μέλος του Συλλόγου μας.
Μαζί του αντλήσαμε με περίσσια ομορφιά, ότι πιο ωραίο ανάβλυζε η προσωπικοτητά του.
Ο πολυαγαπητός μας Γιώργος, από νεαρά ηλικία καλλιέργησε το πηγαίο ταλέντο του στην ζωγραφική και γενικά στις Τέχνες και αμείφτηκε για την πρωτοποριακή ιμπρεσιονιστική τεχνοτροπία του με πλήθος διακρίσεων από πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Ζωγράφιζε με πάθος και λατρεία ζωντανά την ύπαιθρο και τους ανθρώπους σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, τα καρνάγια, τις λαϊκές αγορές τα φτωχόσπιτα τις γειτονιές και τους απέραντους ελαιώνες.
Με πόση χαρά θυμόμαστε, κουβαλούσε παραμάσχαλα το καβαλέτο και δρασκέλιζε τους λόφους και τις ρεματιές με τους φίλους του καλλιτέχνες, για να συλλάβει ζωντανά τα χρώματα της μέρας, αυτός ο αθεράπευτα ρομαντικός καλλιτέχνης.
Είχε και ένα άλλο θείο χάρισμα ο Γιώργος, να νοιώθει και να αισθάνεται την ψυχική διάθεση των φίλων του και σκόρπιζε την ευθυμία και την ευτυχία γύρω του με ένα πλατύ χαμόγελο και ένα πάθος στην αρετή της φιλίας και της προσφοράς στον άνθρωπο.
Πάντα με το αυθόρμητο μειδίαμα και την αστείρευτη διάθεση για ζωή και δημιουργία.
Ο Γιώργος είναι στεριωμένος στην μνήμη μας, για αγνές, και συναισθηματικές συναντήσεις με ποίηση και κρασάκι, με την συντροφιά των αείμνηστων αγαπητών μας φίλων, με την κιθάρα, την λίρα το πιάνο του Δημήτρη Χείρα, την ποίηση του Βανταράκη το τραγούδι του Μανόνα και τις απαγγελίες της Αργυροπούλου, καλλιτέχνες φίλοι του, οι οποίοι έφυγαν και αυτοί για το μεγάλο ταξίδι και είμαστε σίγουροι πως τώρα θα τους συντροφεύει στα ποιητικά και μουσικά τους ουράνια καλέσματα.
Οτιδήποτε μπορούσε να πλημυρίσει χρώμα, ποίηση, ήχο και μουσική ήταν φωλιασμένα στην καρδιά του Γιώργου, από την οποία καρδιά ξεχείλιζαν συναισθήματα, που έδιναν νόημα στην ζωή και ελπίδα στο μέλλον, πάντα με σεμνότητα και αξιοπρέπεια σε όλο τους το μεγαλείο.
Ζωγράφισε, ο πραγματικά μεγάλος αυτός καλλιτέχνης, ένα απεριόριστο αριθμό έργων απο την ρομαντική λουλουδιασμένη Πάτρα και τον Φάρο της, τις φτωχογειτονιές και τα καρνάγια της μέχρι και τους κάμπους με τ’αγροτόσπιτα με τους απέραντους ασημοπράσινους ελαιώνες τους.
Μέσα από τον χρωστήρα του Γιώργου Βασιλόπουλου, αναβιώνουν συγκινητικές αναμνήσεις από το καλό καιρό της Παλιάς Πάτρας και τα μαγευτικά μυστήρια της υπαίθρου και της θάλασσας με εικόνες και παραστάσεις που συγκινούν και δίνουν ζωή σε πολυπόθητες αναμνήσεις.
Αγάπησε την Πάτρα και ευτύχησε στην ζωή του, πρώτα απ’ όλα να έχει συντροφό του μία πραγματική κυρία, με την οποία απέκτησε μια όμορφη και ευγενή οικογένεια, αφήνοντας κληρονομιά τον Διεθνώς καταξιωμένο καλλιτέχνη γιό του, τον Άκι, στους οποίους με πραγματική οδύνη ευχόμαστε ολόθερμα να είναι υγιείς για να θυμούνται τον στοργικό πατέρα τον λατρευτό παππού τον δημιουργό καλλιτέχνη.
Θα λείψεις Γιώργο, και σε όλους εμάς τους φίλους σου καλλιτέχνες και καμία παρουσία δεν αναπληρώνει το μεγαλείο της ψυχικής σου διάθεσης για ζωή και δημιουργία.
Καλό σου ταξίδι πολυαγαπητέ μας φίλε.
Οι Καλλιτέχνες της Πάτρας, αφιερώνουμε στην μνήμη σου, την επετειακή εκδήλωση της Έκθεσης που οργανώνουμε για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής παλιγγενεσίας και τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου που τόσο στήριξες και αγάπησες.
Αιωνία η μνήμη σου.