ΑΧΑΪΑ: Μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς πατάτας – Τηλεδιάσκεψη δημάρχου Δυτ.Αχαΐας – Περιφερειάρχη

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Σπύρου Ν. Μυλωνά και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Φιλίππου Λιάκου πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας στην περιοχή μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης,  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φωκίωνας Ζαΐμης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Βασίλης Γκοτσόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Γιώργος Βεσκούκης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Λακκόπετρας κος Μπεκίρης Χρήστος και  ο Συντονιστής ΣΕΑΔΕ κ. Μπαρμπούνης Δημήτριος.

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στα συνολικά προβλήματα που παρουσιάζονται στον πρωτογενή τομέα και στην συνέχεια επικεντρώθηκε στους παραγωγούς πατάτας που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε δυσμενή θέση εξαιτίας της διακοπής των εξαγωγών, της κατακόρυφης μείωσης της κατανάλωσης και της αναστολής της λειτουργίας ξενοδοχείων, εστιατορίων και της εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας. Επίσης αναφέρθηκαν τα χρόνια προβλήματα του κόστους παραγωγής, της ποιότητας, της τυποποίησης, της εμπορίας, των εξαγωγών και της δυνατότητας επεμβάσεων για την βελτίωση των παραγόντων αυτών ως η καλύτερη λύση για το μέλλον του προϊόντος και των παραγωγών.

 

Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εισφορές, το ρεύμα, το μεροκάματο των εργατών και τα αγροτικά εφόδια παραγωγής τρέχουν ενώ οι παραγωγοί πατάτας δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης.

 

Τέλος αποφασίστηκε από κοινού να ζητηθεί από την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση από τα αρμόδια υπουργεία η ένταξη των παραγωγών πατάτας στους κλάδους των επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης.

 

 Ζητούν ακόμα:

 

  • παράταση πληρωμών σε εφορεία, ΕΦΚΑ και Τράπεζες.
  • ένταξη όλων των αγροτών στην επιχειρηματική και άτοκη χρηματοδότηση
  • στρεμματική ενίσχυση με ΟΣΔΕ 300-400 ευρώ για όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί
  • μείωση του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα
  • άμεση εξόφληση από ΕΛΤΑ ζημιών που εκκρεμούν από το 2019 για πολλούς παραγωγούς και άμεση καταγραφή σε όσους έχουν πληγεί το 2020
  • μείωση της εισαγωγής της αιγυπτιακής πατάτας.
  • άμεση προώθηση των ελληνικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

 

 

Μένουμε Σπίτι! Αγωνιζόμαστε Μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση!