ΠΑΤΡΑ: Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για το θάνατο του 35χρονου από κορονοϊό – «Υπάρχουν και οι επιπλοκές»

Στον 35χρονο άνδρα που έχασε τη ζωή του από κορονοϊό στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης καθώς και στους λόγους για τους οποίους ο ιός μπορεί να αποβεί μοιραίος για άτομα νεαρής ηλικίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη, τονίζοντας ότι “κανείς δεν είναι άτρωτος”.

“Η θνητότητα πάνω από τα 80 είναι 14% και κάτω από την ηλικία των 35 είναι 0,3%. Αυτό σημαίνει ότι εάν αρρωστήσουν 500 άτομα ή 300 άτομα θα πεθάνει ένας. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θνητότητα, υπάρχει”, είπε ο κ. Γώγος.

“Η νόσος αυτή προσβάλει τους αποκαμωμένους, προσβάλει αυτούς που έχουν κακό ανοσολογικό σύστημα, ανοσοκαταστολή, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ΧΑΠ και αυτούς που είναι πάνω από 70 – 75 ετών. Υπάρχουν θάνατοι σε όλα τα νοσήματα, και στη γρίπη συμβαίνει αυτό, έχουμε δει ανθρώπους 30 ετών να πεθαίνουν με γρίπη. Για αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε άτρωτοι οι νεότεροι στον κορονοϊό. Οι άρρωστοι που είναι νέοι και έχουν ισχυρό ανοσολογικό σύστημα, μπορεί καμιά φορά αυτό το σύστημα να υπεραντιδράσει στον ιό και να κάνει μία υπερβολική φλεγμονή, μία υπερβολική αντίδραση. Επίσης, μπορεί μερικές φορές το φορτίο του ιού που θα πάρουμε να είναι μεγάλο και ο ιός αυτός να μπορεί να είναι ανεξέλεγκτος. Μπορεί γενετικά κάποιος άνθρωπος να έχει μία μικρή βλάβη στο γονιδιακό του υλικό που να δημιουργεί μία υπερευαισθησία με τους υποδοχείς που έχει στα διάφορα κύτταρα που προσλαμβάνουν τον ιό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν και έναν νεότερο άνθρωπο, ένα υγιέστατο άνθρωπο σε μία τέτοια έκβαση και βέβαια υπάρχουν και οι επιπλοκές”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόσθεσε:

“Οι γιατροί φοβόμαστε το νέο άτομο που θα καταρρεύσει γρήγορα. Αυτή η περίπτωση ενός ανθρώπου που από ότι κατάλαβα μπήκε στο νοσοκομείο την Τετάρτη, είχε μία λοίμωξη του αναπνευστικού, έκανε ταχύτατη βλάβη στους πνεύμονες, μία βαριά πνευμονία, διασωληνώθηκε και αμέσως έκανε πολυοργανική ανεπάρκεια, είναι το πρότυπο της βαρύτατης νόσου του κορονοϊού, αυτό που εξελίσσεται μέσα σε πέντε μέρες”.