«Κουρεύουν» τους δύο ορόφους του ξενοδοχείου που απειλούσε να κρύψει τη θέα στην Ακρόπολη

Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες κατοίκων για «Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη» µε δεκαώροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου, κάτω από την Ακρόπολη.

Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έπειτα από μια δύσκολη συνεδρίαση που κράτησε έξι ώρες, οι δύο τελευταίοι όροφοι ρου ξςνοδοχείου θα αποκοπούν.

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε ότι είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι πολίτες είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για να εμποδισθεί η ανέγερση τόσο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όσο και άλλων πολυώροφων κτηρίων που απειλούσαν να κρύψουν την θέα στην Ακρόπολη.

Μάλιστα ο σάλος που είχε ξεσπάσει προσέλκυσε, πριν ένα χρόνο και την προσοχή της εφημερίδας Guardian.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση-Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παρέθετε τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου, και άλλων όπως αυτό.

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει. Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι. Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχειρωμένα τείχη του» επισήμανε τον Μάρτιο του 2019 η Guardian.

«Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγούσε το άρθρο.