Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει σήμερα η προθεσμία – Πώς θα «ζεσταθεί» η Οικονομία

Λήγει σήμερα η προθεσμία ώστε οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως την Παρασκευή 24 Απριλίου να υποβάλουν τις αιτήσεις για την είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το μέτρο να επαναληφθεί και τον Μάιο. Αναφορικά με τις πληρωμές, ο σχεδιασμός είναι να πραγματοποιηθούν εφάπαξ στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου. Τα χρήματα θα καταβληθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχουν δηλωθεί στο Taxis από τις επιχειρήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στις επόμενες 5-10 μέρες θα έχουν επιλεγεί οι πρώτες 120.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα προκαταβολές 2.000 ή έως 3.000 ευρώ η κάθε μια ή περίπου 300-350 εκατομμύρια ευρώ αθροιστικά για όλες μαζί. Στη συνέχεια, ως τις αρχές ή τα μέσα Μαΐου, θα έχουν αποδοθεί και τα άλλα 700 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στους δικαιούχους που έκαναν πρώτοι αιτήσεις τον Απρίλιο.

Από πλευράς δικαιούχων, εκτός από τις επιχειρήσεις που απασχολούν 1 έως 500 εργαζόμενους, στους δικαιούχους εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους.