Υπό έλεγχο 3.800 εταιρείες υγειονομικού υλικού από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υπό έλεγχο, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρίσκονται 3.800 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία υγειονομικού υλικού και συγκεκριμένα σε χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, καθώς και άλλων προϊόντων όπως αντισηπτικά μαντηλάκια και αντισηπτικά διαλύματα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει στείλει ήδη από τα μέσα Μαρτίου στις εν λόγω επιχειρήσεις αιτήματα παροχής πληροφοριών, έτσι ώστε να προχωρήσει την ανάλυση ολόκληρης της αλυσίδας αξίας και να αποφασίσει τυχόν περαιτέρω ελέγχους σε διάφορες κομβικές εταιρίες.

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη ως αποτέλεσμα των παραπόνων καταναλωτών και δημοσιευμάτων αφενός μεν αναφορικά με σημαντικές ανατιμήσεις στα εν λόγω προϊόντα στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης αφετέρου δε σχετικά με τις ελλείψεις των εν λόγω προϊόντων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε πρακτικές επιχειρήσεων στην αλυσίδα διανομής.

Αντίστοιχη πρακτική και έρευνες ακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε ορισμένους κλάδους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων, κάποιες εκ των οποίων βρίσκονταν στα συρτάρια της Αρχής ακόμη και δύο δεκαετίες. Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης, από τις 85 εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή πριν το 2011, δημιουργήθηκε ομάδα κρούσης η οποία εξέτασε μεγάλο αριθμό υποθέσεων αυτών. Μία δεύτερη ομάδα κρούσης συστάθηκε τον Ιανουάριο 2020 για την ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων που είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή πριν το 2016.

Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα μείωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων στην Επιτροπή κατά 35% μέσα σε έξι μήνες. Επίσης η μέση “ηλικία” των υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει μειωθεί στο μισό τους τελευταίους 6 μήνες, από 8 έτη που ήταν τον Σεπτέμβριο 2019 σε λιγότερο από 4 χρόνια τον Μάρτιο 2020.