Κορονοϊός: Φοβίζει το δεύτερο κύμα από Οκτώβριο

Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα θετικά και τους φόβους του, μίλησε ο Μιχάλης Κόμης.

Είναι διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Κόμης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΣ των Σπορ και εξήγησε πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και πώς θα είναι τον Ιούλιο αλλά και τον Οκτώβριο…

Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής είπε τα εξής.

Πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχετε εσείς;

«Οι δικές μας είναι δύο, μία στο κεντρικό κτήριο και μία δίπλα στο «Λάτσειο», που είναι ενωμένο με το δικό μας κτήριο. Και άλλη μία μπορούμε να φτιάξουμε στο «Λάτσειο» αν χρειαστεί, αυτή που είναι τώρα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έχουμε δηλαδή 15 κρεβάτια σε ΜΕΘ και μπορούμε να έχουμε άλλα 15. Αλλά να σου πω κάτι… Όταν είσαι σε πόλεμο δεν είναι το θέμα πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχεις…».

– Δηλαδή;

«Σε πόλεμο τα πάντα μπορούν να μετατραπούν σε οτιδήποτε εν ώρα ανάγκης. Δεν βλέπω ότι θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, η Ελλάδα τα πάει καλά, αρκεί ο κόσμος να συνεχίσει να πειθαρχεί και να μένει σπίτι. Εν ώρα ανάγκης πάντως, δεν υπάρχουν στεγανά, μπορούμε δηλαδή να υπερβούμε τα διαθέσιμα τώρα κρεβάτια».

– Μειώνεται η κρίση, γιατρέ;

«Ναι, έχουμε μία σταδιακή μείωση, όχι μεγάλη. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Τώρα περιμένουμε να εμφανιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα εκείνων που έβγαιναν στις παραλίες και στα βουνά λίγο πριν από την ολική απαγόρευση».

– Τι φοβάστε πιο πολύ;

«Ένα δεύτερο κύμα από τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι με τη ζέστη λογικά θα τα πάμε καλά ~και μετά τα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κύμα φαίνεται ότι αποφύγαμε να είναι τόσο άσχημο όπως σε άλλες χώρες. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για τον δεύτερο γύρο. Και πρέπει η πολιτεία να μην ξεχνά τους επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας».

– Πότε πιστεύετε ότι θα βρεθεί το φάρμακο;

«Εμείς τώρα κυνηγάμε τα αρνητικά αποτελέσματα, τις επιπτώσεις του ιού. Το κύριο όπλο θα είναι το εμβόλιο. Το βλέπω για το τέλος του χρόνου ή στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε το όπλο μας είναι το να μένουμε σπίτι, όποτε βλέπουμε ότι πάει να γίνει πανδημία. Και όταν βγει το εμβόλιο, υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους. Είδατε τι έγινε με τους Ρομά…».

– Πώς φαντάζεστε τη χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα;

«Κάθε 15 μέρες θα πρέπει να γίνονται τεστ στον πληθυσμό για σιγουριά ότι κάποιος δεν νοσεί. Δύο φορές τουλάχιστον πρέπει να γίνει το τεστ. Θεωρώ ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε τώρα θα πάνε έως τα μέσα Μαΐου. Μετά θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση».

– Τον Ιούλιο θα πάμε στα νησιά;

«Πιστεύω ότι θα πάμε στα νησιά τον Ιούλιο. Ξέρετε, έχω και εγώ σπίτι στην Τήνο και δεν μπορώ να πάω όπως όλος ο κόσμος. Και έτσι πρέπει. Το θέμα δεν είναι αν οι Έλληνες πάμε στα νησιά μας όμως, αλλά ότι θα τα προτιμήσουν τα νησιά μας και όλοι από τις ξένες χώρες! Όχι μόνο για την ομορφιά των νησιών μας, αλλά και γιατί η Ελλάδα έχει πολύ μικρότερο πρόβλημα με τον ιό από τις άλλες χώρες. Εκεί πρέπει να οργανωθούμε για το ποιοι και πώς θα έρχονται στη χώρα. Τους ασυμπτωματικούς φοβόμαστε, αυτοί είναι οι υγειονομικές βόμβες…».

– Άρα θα χρειαστούμε πάρα πολλά τεστ, εκατομμύρια τεστ.

«Είναι το μόνο όπλο, αυτή πρέπει να είναι η μαζική πρόληψη. Αυτή είναι η μαγκιά που έκαναν οι Νοτιοκορεάτες. Αλλά τεστ που να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα, γι’ αυτό είπα για δύο φορές μέσα σε 15 μέρες. Συν το τεστ αντισωμάτων, το οποίο όμως πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο».

– Γιατί δεν βρέθηκε εμβόλιο για τον SARS και τον MERS; Δεν είναι ανησυχητικό αυτό;

«Ο SARS και ο MERS είναι ξαδέρφια του νέου κορονοϊού, πράγματι δεν υπήρξε εμβόλιο, όμως ο λόγος είναι ότι τέθηκαν σε έλεγχο και περιορίστηκαν γρήγορα. Ό,τι πήγε να γίνει από εταιρείες, έμεινε στα χαρτιά. Δεν υπήρξε κίνητρο… Τώρα όμως υπάρχει παγκόσμια αναγκαιότητα και θεωρώ ότι θα βρεθεί εμβόλιο. Στη ζωή μας όλοι μπορεί να έχουμε περάσει μία ίωση από κορονοϊό, όμως ο συγκεκριμένος έγινε τρομερά επιθετικός».

ΠΗΓΗ: fosonline.gr