Στον Ιβάν Σαββίδη το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική – Για 205 εκατ. ευρώ

Το εμβληματικό συγκρότημα αναμένεται να περάσει στην πλευρά Σαββίδη έναντι 205 εκατομμυρίων ευρώ, και μέρος του ποσού θα καταβληθεί για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ. Η αποτίμηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που είχε πραγματοποιηθεί από την πλευρά Στέγγου το 2018 προσδιόριζε την αξία του γύρω στα 395 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά Σαββίδη το είχε αποτιμήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» που επικαλείται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο, απομένουν «οι τελευταίες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, τυπικού χαρακτήρα, για να οριστικοποιηθεί το deal, οι οποίες πιθανώς θα διευθετηθούν και εντός της ημέρας» και, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της Belterra Investments Ltd του ομίλου Σαββίδη.

Ήδη άλλωστε, η Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ, της οικογένειας Στέγγου, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής της, «T.O. International Holding Ltd», και της πλευράς Σαββίδη, σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε» και αναμένεται κατ’ αρχήν η άμεση σύναψη της συναλλαγής. Στην ανακοίνωση προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς διευκρινίζεται ότι η μεταξύ τους συναλλαγή περιλαμβάνει και τις μετοχές των θυγατρικών εταιριών «Κτήμα Πόρτο Καρράς Α.Ε», «Πόρτα Καρράς Γκολφ Α.Ε.», «Πόρτο Καρράς Μαρίνα Α.Ε.» και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» (καθώς και των μετοχών όλων των παραπάνω εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την εισηγμένη εταιρεία πρόσωπα). Στη συμφωνία προβλέπεται η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (full due diligence) από την αγοράστρια και η παροχή συνήθων εγγυοδοτικών δηλώσεων των πωλητών, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο τίμημα.   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρά τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού και τους φόβους για τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν τον τουρισμό και στην Ελλάδα, η πλευρά Σαββίδη «διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού».

Όπως σχολίαζε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά την αρχικά αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ και την απόρριψη της προσφοράς του Ιβάν Σαββίδης, ο ομογενής επιχειρηματίας επανήλθε με νέα βελτιωμένη πρόταση πριν από λίγες ημέρες, η οποία οδήγησε κατά τα φαινόμενα στο αίσιο αποτέλεσμα. Κατά τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία για τον τομέα του τουρισμού, η απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που καλύπτει έκταση άνω των 17.600 τετραγωνικών και διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα, βρισκόταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Ο επιχειρηματίας έχει αποκτήσει, μέσω μίσθωσης για περίοδο 40 ετών και το ιστορικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, ενώ στην κατοχή του έχει περιέλθει για διάστημα 99 ετών, με παραχώρηση, έκταση 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι της Χαλκιδικής (όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ), προς αξιοποίηση επίσης στον τουριστικό τομέα. Με τις επενδύσεις αυτές, ο όμιλος -με βάση το capacity σε κλίνες και τα επενδεδυμένα κεφάλαια- αναβαθμίζει αισθητά τη θέση του στο «κλαμπ» της ξενοδοχίας και του τουρισμού στην Ελλάδα.