Κορωνοϊός: Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο πασχαλινό lockdown

Υπέρ του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα εμφανίστηκε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θετικά μέχρι τώρα αποτιμά την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Συμμετέχοντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από κοινού με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, «είμαστε σε μια φάση κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Έχουμε μια ηπιότερη πορεία της νόσου και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, και ως προς τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια καλή εξέλιξη που δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση την επόμενη περίοδο».

Στο πλαίσιο αυτό, «θεωρώ ότι χρειαζόμαστε τώρα σε αυτή τη φάση προσοχή και άρα οι όποιες συστάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες από τους ειδικούς επιστήμονες στις επόμενες ημέρες πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να τηρηθούν» εξήγησε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθύμισε ότι «αποδεχόμαστε τη λογική και την στρατηγική των μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού, της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και του μετριασμού της διασποράς του ιού». Παράλληλα, ο κ. Ξανθός επισήμανε την ανάγκη «για τεκμηριωμένη και με καλό τρόπο απεμπλοκή» από την καραντίνα τις επόμενες ημέρες, συμπεραίνοντας πως «τα έχουμε πάλει καλά σε γενικές γραμμές».

«Η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις» ξεκαθάρισε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης και χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι «είδαμε για παράδειγμα προχτές τον πρωθυπουργό να εξυμνεί το δημόσιο σύστημα υγείας», στο τελευταίο διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Χαρίτσης έκανε ακόμη λόγο για «παρακαταθήκη» του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις προσπάθειες για την «ανασύνταξη του ΕΣΥ» τα προηγούμενα χρόνια, η οποία «επιτρέπει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας να αντέχει τις μεγάλες προκλήσεις όπως αυτές της σημερινής πανδημίας».

Ταυτόχρονα, «δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική δημόσια υγεία σε μια κοινωνία με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα και διαλυμένη οικονομία» περιέγραψε ο Εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιολογώντας τις μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης ως «αποσπασματικές, λανθασμένες και ιδεοληπτικές επιλογές (ως προς την αγορά εργασίας)» στη σκιά και των φετινών προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καταλογίζοντας στο κυβερνητικό στρατόπεδο «αμετροέπεια και η αλαζονεία».

Αναφορικά με το σχεδιασμό επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη το 2021, «δεν μας είναι καθόλου σαφές από το που προκύπτει αυτή η εκτίμηση του Πρωθυπουργού» σχολίασε ο κ. Χαρίτσης, ενώ σε υψηλούς τόνους απάντησε ο ίδιος αναφορικά με τις αιτιάσεις περί πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε αδιανόητο ο Πρωθυπουργός σε αυτές τις συνθήκες να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέρα από την πανδημία». Στον αντίποδα, «εμείς ποτέ δεν το αποκλείσαμε» υποστήριξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την παρουσία του κόμματός του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τον κορωνοϊό και κατέληξε ότι το ενδεχόμενο αυτό «υπάρχει πάντα στο τραπέζι».