Εφιαλτική πρόβλεψη από το Χάρβαρντ: Πιθανή καραντίνα μέχρι το 2022 – Τι προβλέπει η έρευνα του πανεπιστημίου για τον κορονοϊό

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας, με τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής να είναι τεράστιοι.

Οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στην εύρεση φαρμάκων και κυρίως εμβολίου, κάτι που σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν προβλέπεται για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το (εφιαλτικό) σενάριο να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ως το 2022.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως ο ιός μπορεί να βρεθεί εκ νέου σε έξαρση ειδικά μέσα στους επόμενους χειμώνες και έτσι μόλις αρθούν τα μέτρα να επανεμφανιστεί και να κατακλυσθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Για να αποφευχθεί λοιπόν μια μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας πιθανό είναι να χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων έως το 2022. Γι’ αυτό, θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.

Η ύπαρξη φαρμάκων στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας από τον πληθυσμό, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μένουν σε διαρκή εγρήγορση καθώς θεωρούν πως κορονοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης, άρα τα συστήματα υγείας να επιβαρύνονται επιπρόσθετα.